class=first-letter-big>Р уският посланик у нас Елеонора Митрофанова поздрави българите по

class=first-letter-big>Р уският посланик у нас Елеонора Митрофанова поздрави българите по ...

Руският посланик и държавният секретар на САЩ с поздрав за 3 март

class="first-letter-big">Р уският посланик у нас Елеонора Митрофанова поздрави българите по случай Националния празник на страната ни.

"Радвам се да се обърна днес към вас като посланик на Русия в България.Щастлива съм, че вече имам възможността да се запозная отблизо с многовековните традиции и великолепната природа на вашата страна и разбира се с всички вас, скъпи приятели", казва Митрофанова.

Тя разказва и спомените си от университета:

"Вълнуващо ни разказваха за борбата на българския народ,за бъдещето му. Как българите се стремят да поемат по собствения си път, да живеят свободно, сами да определят насоката на своето развитие", казва Митрофанова."Днешният празник е константа в българската история, която не зависи от каквито и да било политически предпочитания.Напротив - обединява народа почти век и половина. Освободителната война доказва, че задачата на Русия е да създава, а не да разрушава",продължава Митрофанова.

"Подвигът на руските войници и българските опълченци, воювали рамо до рамо за възстановяване на държавността в България, ни позволява на този ден да кажем:

"Това е наше общо наследство, наша обща победа, общ празник", заявява тя, предава

"Убедена съм, че ще развиваме сътрудничеството между нашите две страни в дух на взаимно уважение и равностойно партньорство", заявява още посланик Митрофанова.

"Желая ви благополучие и успехи.Заедно ще се справим с всички предизвикателства, пред които сме изправени. Честит празник", завършва Митрофанова.

Държавният секретар на САЩ също поздрави българите по случай 3 март.

"От името на правителството на САЩ поздравявам всички българи по случай националния ви празник".

Това написа държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в официалната страница на Държавния департамент.

"Като приятели, съюзници и партньори, САЩ и България споделят общ ангажимент към свободата, правата на човека, демократичните и отговорни институции, гарантиранетона сигурността и пазарнатаикономика. Придържането към тезиценности не е лесно, но всички ние трябва да се стремим да го правим - за себе си и за бъдещите поколения. Очакваме с нетърпение да работим заедно, докато сте начело на инициативата "Три морета" тази година и докато се възстановяваме от глобалната пандемия, съживяваме икономиките си, укрепваме нашите институции, справяме се с общи регионални и глобални предизвикателства и доразвиваме стратегическото си партньорство", написа Блинкен.

"Отправям своите пожелания за една спокойна, здрава и просперираща година. Ще се радвам за продължим приятелството си и дори да си сътрудничим по-близо", написа държавният секретар на САЩ.

Източник: vesti.bg