class=first-letter-big>К ъм момента няма причини да се отменят националните външни

...
class=first-letter-big>К ъм момента няма причини да се отменят националните външни
Коментари Харесай

Вълчев: Засега матурите в четвърти и в десети клас остават

class= " first-letter-big " > К ъм момента няма аргументи да се анулират националните външни оценения в четвърти и в десети клас. Изпитите са потребни и те не би трябвало да натоварват и да тормозят нито учителите, нито учениците. Полезни са за оценяване на знанията, потребни са и за самокритика на учебните заведения и на учениците, заяви при чуване в Народното събрание министърът на образованието Красимир Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Засега изпитите в четвърти и в десети клас остават, само че нищо не е непременно, в случай че обстановката е неприятна, спешна, сега е епидемиологична, само че по-скоро сме в сдържан или удобен сюжет. Ако е спешна обстановката, постоянно съществува опция и да не се проведат изпитите, само че не би трябвало да има напрежение и учениците би трябвало да четат повече, тъй като образованието е изпитание и би трябвало да оценим тези старания с националните външни оценявания”, разяснява министър Вълчев.



Общо 313 учебни заведения са избрали още през декември да имат продължен първи образователен период и тези учебни заведения са с централизация на деца от уязвими групи. Първият образователен период в тях ще се удължи и по този начин образователната година ще приключи с две седмици повече, защото през декември имаха действия по ползи.

През идната седмица - в понеделник или вторник, ще стане ясно учениците от кои класове - от пети до 12-и клас, и през какъв брой седмици, ще се върнат за присъствено образование в учебните заведения.

Вълчев изясни, че още не се знае на какъв брой седмици - на две или на три, ще се редува присъственото с онлайн образованието при огромните възпитаници.

„ Ще обсъдим със синдикатите в образованието и с директорските организации, най-вероятно в понеделник, учениците от кои класове ще се върнат първи за присъственото образование. Вероятно решението дали това да са седми, осми и 12-и клас, ще се вземе във вторник”.

Ако връщането в клас и редуването с онлайн образование, е на повече седмици, повече време ще би трябвало да учат останалите възпитаници в електронна среда. Ситуацията продължава да е непредвидима, изключително в вероятността да стане преобладаващ така наречен английски вариант. Може би ще се ориентираме към компромисен вид от две седмици, само че решението ще се вземе през идната седмица, посочи министър Вълчев.



В момента към 23 % от учителите желаят да се имунизират против ковид. Ваксинацията на учителите ще стартира, когато в съответната област завърши имунизирането в първата група, тогава то ще стартира и за учителите. Около 90 000 са педагогическите експерти в страната.

Ваксинирането на учителите зависи от това дали страната ни има задоволително ваксини, в идващия месец, в случай че се утвърди и третата ваксина, евентуално ще имаме задоволително количество ваксини. Тогава ще се премине към ускорена имунизация на учителите, изясни министър Вълчев.

Списъкът на учителите, декларирали, че желаят да се имунизират, остава отворен и искащите могат да се прибавят в него.

„ Преподавателите в университетите също ще се имунизират, събрали сме и за тях информация, като при тях процентът на деклариралите е близо 28-30 на 100. Малко над 5000 преподаватели във висшите учебни заведения са декларирали, че желаят да се имунизират - от общо 16 000 преподаватели”, разясни министър Вълчев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР