class=first-letter-big>И зследване, обхванало 3,5 милиона души, установи, че човешките хормони

...
class=first-letter-big>И зследване, обхванало 3,5 милиона души, установи, че човешките хормони
Коментари Харесай

Човешките хормони се променят със сезоните

class= " first-letter-big " > И зследване, обхванало 3,5 милиона души, откри, че човешките хормони се трансформират със сезоните, въпреки и съмнението им да е малко, заяви

Пикът на хормоните от хипофизата, които вземат участие в контрола на репродуктивната активност, метаболизма, напрежението и лактацията, е в края на лятото.

Периферни органи под контрола на хипофизата, като произвеждащите полови хормони или щитовидния хормон Т3, са най-активни през зимата. Тестостеронът, естрадиолът и прогестеронът да вземем за пример са най-вече в края на зимата или пролетта.

Резултатите са най-убедителното доказателство до момента, че хората имат вътрешен сезонен часовник, който се отразява на хормоните ни според от годишното време.

Study of 3.5 Million People Finds Human Hormones Change With The Seasons
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Задвижващият го механизъм не е прочут, само че създателите на, ръководени от А. Тендлър и А. Таней, позволяват, че има целогодишна мрежа за противоположна връзка сред хипофизата и периферните жлези в тялото.

Това не се разграничава от известното за животните, при които флуктуация в някои хормони води до сезонни промени в репродукцията, активността, растежа, пигментацията, миграцията. При северните елени да вземем за пример през зимата понижава лептинът и това снижава потреблението на сила, понижава телесната температура и им пречи да се възпроизвеждат.

Резус макаците, които живеят покрай Екватора, овулират доста повече след мусоните и по този начин дребните им се раждат преди началото на влажния сезон.

За проучването са употребявани израелски здравни бази данни. Резултатите от него са оповестени в сп. "Протоколи на американската Национална академия на науките ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР