class=first-letter-big>Х иляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в

...
class=first-letter-big>Х иляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в
Коментари Харесай

Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов

class= " first-letter-big " > Х иляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра на Москва да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов, един от основните критици на президента Владимир Путин, който беше погубен тъкмо преди шест години, съобщи Българска телеграфна агенция.

По мотив днешната годишнина от гибелта на Немцов Съединени американски щати обявиха, че са надълбоко обезпокоени от "растящата непоносимост " на Русия към свободата на словото.

Борис Немцов е бил вицепремиер при ръководството на президента Борис Елцин. Той беше убит от упор с четири патрона на мост на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 година



Още от сутринта съветски жители и западни дипломати поставиха цветя на самоделния мемориал на Немцов на мястото на гибелта му, който постоянно е демонтиран от управляващите.

"Събираме се в този ден всяка година, с цел да покажем на властта, че не сме не запомнили и в никакъв случай няма да забравим. Споменът за Борис няма да бъде премахнат ", съобщи опозиционерът и някогашен министър председател Михаил Касянов.



"Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане реалност ", добави той и приветства приноса на Немцов "в освобождението на руснаците от това подтисничество и този тоталитаризъм, които ни следват от руско време ".

Годишнината от гибелта на Немцов нормално се отбелязва с шествие на опозицията в центъра на Москва, само че тази година беше решено единствено да се посети мемориала поради наложените от пандемията от новия ковид санитарни ограничавания.

Според Неправителствени организации "Бял брояч ", която е профилирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. локално време в събирането са взели присъединяване към 7800 души.

Сред присъстващите беше и брачната половинка на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя поставиха и посланиците на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия, както и други западни представители.

"Немцов към момента е образец за хората, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията ", написа в Туитър представителството на Европейски Съюз в Русия.

"Той остава ентусиазъм за доста от тези, които се стремят към правдивост, бистрота, независимост ", туитна говорителката на посолството на Съединени американски щати в Москва Ребека Роуз.

В настрана изказване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън уважи паметта на Немцов, който по думите му "посвети живота си на построяването на една свободна и демократична Русия ".

"Тези, които пазят своите свободи и демокрацията в Русия не престават да са цел на офанзиви и убийства. Оставаме надълбоко обезпокоени от растящата непоносимост на съветското държавно управление към всяка форма на без значение изложение на мнение ", съобщи Блинкън.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР