class=first-letter-big>Г оденицата на убития в Турция саудитски журналист Джамал Хашоги

...
class=first-letter-big>Г оденицата на убития в Турция саудитски журналист Джамал Хашоги
Коментари Харесай

Саудитският престолонаследник уличен за убийството на Хашоги, ще бъде ли наказан

class= " first-letter-big " > Г оденицата на убития в Турция саудитски публицист Джамал Хашоги съобщи, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман би трябвало да бъде осъден неотложно, откакто отчет на американското разузнаване откри, че той е одобрил убийството, съобщи Ройтерс.

В петък шефът на Националното разузнаване на Съединени американски щати разгласява отчет, съгласно който саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил интервенцията по отвличането или убийството на журналиста в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Саудитското държавно управление, което отхвърля всякаква връзка на престолонаследника със случая, отхвърли отчета.

"Съществено значимо е престолонаследникът да бъде осъден без отсрочване, " написа Хатидже Дженгиз в Туитър. "Ако престолонаследникът не бъде осъден, това ще е знак, че на основния провинен може да му се размине за ликвидиране, което ще заплаши всички нас и ще бъде леке върху човечеството ни ", написа още туркинята.

"Изключително значимо е международните водачи, като се стартира от администрацията на Байдън, да се запитат дали са подготвени да си свидлив ръцете с един човек, чиято виновност като палач е потвърдена ", съобщи още Дженгиз.

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи в петък възбрана за издаване на визи на някои саудитци, забъркани в убийството на Хашоги и наложи наказания на други, с които активите им в Съединени американски щати ще бъдат замразени и американци няма да могат да търгуват с тях. По мотив рецензиите, че Съединени американски щати не са наложили директни наказания на принца, Байдън сподели, че на 1 март ще бъде направено известие, само че не даде детайлности. Представител на Белия дом обаче загатна, че не се чакат нови стъпки.

Байдън съобщи, че е споделил на саудитския крал Салман, че ще държи саудитците виновни за нарушавания на човешките права и Съединени американски щати скоро ще оповестят обилни промени в двустранните връзки. "Разговарях с краля. Пред него дадох ясно да се разбере, че разпоредбите се трансформират и сме на път да обявим обилни промени през днешния ден и понеделник. Ще им търсим отговорност за нарушавания на човешките права ", сподели Байдън в изявление за испаноезичния ефирен канал Юнивижън. Готвим се да създадем по този начин, че в случай че те желаят да си сътрудничат с нас, би трябвало да вървят по подобен път, че нарушаванията на човешките права да спрат. Стараем се да водим такава политика в целия свят, сподели президентът.

Хашоги /59/, помощник на вестник "Вашингтон пост ", в миналото доближен до саудитските управляващи, стана отстъпник и бе упрекнат за връзки с Мюсюлмански братя. Той изчезна след посещаване в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не са открити. Убийството му през 2018 година докара Рияд до една от най-тежките дипломатически рецесии и навреди на престижа на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд твърди, че журналистът е погубен в неразрешена интервенция, само че турски и американски представители означават, че това не е могло да стане без утвърждението на принц Салман.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР