class=first-letter-big>Д нес е Международният ден на жената - 8 март.

...
class=first-letter-big>Д нес е Международният ден на жената - 8 март.
Коментари Харесай

Честит 8-ми март, какво всъщност празнуваме днес

class= " first-letter-big " > Д нес е Международният ден на дамата - 8 март. Осми март се отбелязва, с цел да се подчертаят достиженията на дамите в света без оглед на национални, етнически, езикови, културни, стопански и политически разлики сред тях.

Започва да се празнува при започване на 20-ти век в Северна Америка и Европа като ден за отбрана на правата на дамите. На 28 февруари 1909 година, по предложение на Социалистическата партия на Съединени американски щати, е маркиран Национален ден на дамите в Съединени американски щати във връзка на женската стачка от 1908 година в Ню Йорк за по-добри условия на труд, съобщи Българска телеграфна агенция.

На Втората интернационална конференция на дамите социалистки в Копенхаген, Дания (26-27 август 1910 г.), с присъединяване на 100 дами от 17 страни, е признато решение да бъде открито отбелязването на интернационален ден на дамата, с цел да се уважи придвижването на дамите за техните права. Тогава не е открит съответен ден.

Като резултат на самодейността от Копенхаген за първи път Международният ден на дамата е маркиран на 19 март 1911 година в Австрия, Германия, Дания и Швейцария, като в него се включват повече от 1 млн. души с претенции за изборни права на дамите, както и за правото им на работа и професионално образование.

От 1975 година, оповестена от Организация на обединените нации за Международна година на дамата, денят стартира да се отбелязва на 8 март. Мотото на деня за 2021 година е "Избери да предизвикваш ".

За век правата на дамите еволюират, само че макар проектите за равнопоставеност на работното място, към момента остават разликите в заплащането сред половете. Правото на равнопоставеност на възнагражденията съществува в Европейски Съюз от 1957 година, само че и през днешния ден дамите получават приблизително 14 на 100 по-малко от мъжете за едно и също място (в Естония разликата наближава 22 на сто) и в годината работят съвсем два месеца гратис спрямо сътрудниците си от другия пол.

През предходната седмица Европейската комисия показа предложение за нова инструкция, която да подсигурява, че дамите и мъжете в Европейски Съюз получават еднообразно възнаграждение за еднакъв труд. Обявената цел е да се вкарат ограничения за бистрота на заплащането, измежду които: предоставяне на информация за размера му на търсещите работа, право да се знаят равнищата на възнагражденията на служащите, които правят същата работа, както и условие към огромните компании да регистрират разликите в заплащането на половете.

Предвижда се компаниите в Европейски Съюз с над 250 чиновници да са длъжни да разкриват повече информация за заплатите, в това число разликата сред това какво получават мъже и дами за една и съща позиция, както и данни какъв брой приблизително може да изкара един претендент за оповестено място още преди да се е явил на изявление за него. Идеята е разликите в заплатите да се дефинират от справедливи критерии, а не въз основата на това дали позицията е заета от мъже или дами.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР