class=first-letter-big>Д а бъде създадена съвместна работна група между България и

...
class=first-letter-big>Д а бъде създадена съвместна работна група между България и
Коментари Харесай

Съвместна работна група ще ускори изграждането на интерконектора между България и Сърбия

class= " first-letter-big " > Д а бъде основана взаимна работна група сред България и Сърбия, която на оперативно ниво да форсира построяването на междусистемната газова връзка сред двете страни.

За това са се договориха министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и зам. министър-председателят и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович, оповестиха от енергийното ведомство.

Зорана Михайлович бе на еднодневно посещаване в България по покана на министър Петкова, допълват от Министерството на енергетиката.

Двете са посетили бъдещата точка на свързване и мястото, където ще бъде построена газоизмервателна станция на интерконектора в региона на Калотина, придружавани от изпълнителния шеф на "Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов.

В рамките на визитата си в България Зорана Михайлович се е срещнала и с министър-председателя Бойко Борисов.

"Изграждането на интерконектора със Сърбия е приоритет в управническата стратегия на държавното управление в бранша Енергетика ", е споделила министър Петкова.

Тя е изтъкнала ролята на междусистемната връзка за сигурността на газовите доставки на конкурентни цени в целия район.

Неслучайно планът е от общ интерес за Европейски Съюз, е добавила министър Петкова.

Тя е припомнила, че за неговата реализация е обезпечено финансиране в размер на 27 млн. евро по Механизма за свързване на Европа и 2.7 млн. евро по Оперативната стратегия "Иновации и конкурентоспособност ".

Изпълнителният шеф на "Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов е припомнил, че сега е в ход процедурата за избор на реализатор на строителните действия, в границите на която на 22 февруари са отворени офертите на кандидатстващите компании.

"Единадесет претенденти са позволени в състезанието, измежду тях има интернационалните компании. Очакваме строителните действия да стартират през месец май ", е показал Малинов.

По думите му, реализацията на плана ще обезпечи опция на Сърбия да получава газ и от терминала край Александруполис, където нашите западни съседи също са декларирали потенциал.

Зорана Михайлович е уведомила, че през идната седмица следва да бъде оповестена тръжна процедура за избор на строител на газопровода на сръбска територия.

Участниците в срещата са се съгласили, че трите плана - междусистемните връзки с Гърция и Сърбия и терминалът за полутечен природен газ край Александруполис се построяват в синергия и са от изгода за целия район.

Линейната част на междусистемната връзка България-Сърбия е с дължина към 62 км на българска територия и 108 км - на сръбска. За цялостната реализация на обекта се планува построяването на две автоматизирани газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция - Калотина, както и две газопроводни отклонения за гр. Сливница и гр. Драгоман.

След построяването й, газовата връзка ще бъде с пропускателна дарба 1,8 милиарда м3/г., с опция и за реверсивен поток.

Очаква се тя да бъде приключена до май 2022 година, се показва в известието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР