class=first-letter-big>Б ившият френски президент Никола Саркози, управлявал от 2007 г.

...
class=first-letter-big>Б ившият френски президент Никола Саркози, управлявал от 2007 г.
Коментари Харесай

Осъдиха Никола Саркози на затвор за корупция

class= " first-letter-big " > Б ившият френски президент Никола Саркози, управлявал от 2007 година до 2012 година, бе наказан през днешния ден на три години затвор за корупция и търговия с въздействие, в това число една година дейно.

Така Саркози стана вторият наказан някогашен френски държавен глава по време на Петата република след Жак Ширак през 2011 година, съобщи Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Други двама обвинени по делото, някогашният юрист на Саркози Тиери Ерзог и някогашният арбитър от Конституционния съд Жилбер Азибер, бяха приети за отговорни за откриване на професионална загадка и наказани на сходни периоди, предават BFM и "Фокус ".

French court finds ex-President Sarkozy guilty of corruption, sentencing him to three years in jail, two of them suspended
— BBC Breaking News (@BBCBreaking)
Никола Саркози бе обвинен, че при започване на 2014 година се е опитал да получи, с посредничеството на своя юрист Тиери Ерзог, засягаща го секретна информация от някогашния върховен магистрат от Касационния съд Жилбер Азибер в подмяна на помощ за приемане на пост в Монако, отбелязва Агенция Франс Прес.

Това дело против френски президент за корупция е невиждано, въпреки че през 2011 година предшественикът на Саркози Жак Ширак беше наказан за заграбване на държавни средства и корист с доверие при дело за фиктивни назначения в кметството на Париж през 90-те години на предишния век, до момента в който беше кмет на френската столица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР