Чувствителността на човек към зимната депресия може да е свързана

...
Чувствителността на човек към зимната депресия може да е свързана
Коментари Харесай

Цветът на очите определя склонността към депресия

Чувствителността на човек към зимната меланхолия може да е обвързвана с цвета на очите му, написа списание The Conversation, като се базира на учени от Университета в Южен Уелс. Според тях колкото са по-тъмни очите, толкоз е по-голям рискът да развием това сезонно афективно разстройство.

" Кафявите очи и зеленооките хора са по-податливи на зимната меланхолия, а не хората със сиви или сини очи ", споделят учените. Те позволяват, че зимната меланхолия се дължи на несъответствието на хормоните серотонин и мелатонин в тялото.

Когато дневната светлина е нищожна, организмът синтезира повече мелатонин. Този хормон е " отговорен " за сънливостта и апатията. И тъй като през зимата светлината е по-малко, хората с кафяви и зелени очи са по-податливи на меланхолия, страдат от нараснала унесеност за разлика от тези със сиви очи или синеоките.

Симптомите на зимната меланхолия: унесеност, заспалост и изнемощялост, са по-характерни за тъмнооките, тъй като, съгласно откривателите, светлите очи са по-чувствителни към светлината заради по-малкото наличие на пигмент в тях. Светлината, падаща върху ретината, изпраща импулси към хипоталамуса на мозъка, който разрешава на тялото да управлява по-добре синтеза на хормоните на съня.

За разлика от хората със светли очи, тъмнооките се нуждаят от повече светлина, с цел да задействат сигнали от ретината към мозъка. Така че, в случай че не желаете настроението ви да е тъмно, използвайте всеки безоблачен ден за разходки на открито.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР