Чували сте тази фраза, нали? Обикновено е съпроводена от жалба

...
Чували сте тази фраза, нали? Обикновено е съпроводена от жалба
Коментари Харесай

Какво изнася България?

Чували сте тази фраза, нали? Обикновено е съпроводена от тъжба по светлото социалистическо минало, когато страната е имала фабрики и е изнасяла електрокари, компютри и други международно приети артикули на локалната промишленост. Или пък следва съпоставяне с развитите страни на запад от нас, които създават и изнасят " артикули с висока добавена стойност ", за разлика от България, която можела да се похвали единствено със суровините си. Ще каже човек, че страната е класическа суровинна стопанска система но латиноамериканските страни.

Всъщност икономическата статистика е напълно прозаична. Данните на Българска народна банка демонстрират, че делът на суровините и материалите в износа на страната устойчиво пада - от 53,1% през 1995 година (най-старата година, за която Българска народна банка е разгласила данни за външната търговия) до 39,0% през 2017 година Това идва да покаже, че преди 22 години повече от половината експорт на артикули от България е бил първични материали и материали (в стойностно изражение), а в този момент това се отнася за по-малко от 40%. Т.е. явно по-голямата част от износа на страната към този момент не е първични материали.

Това преструктуриране в стоковия експорт върви ръка за ръка с още един извънредно позитивен развой, а точно - увеличение на каузи на капиталовите артикули. Този дял нараства като трайна наклонност, от 13,9% през 1995 година до 25,2% през 2017 година Именно капиталовите артикули обичайно стоят зад клишето " артикули с висока добавена стойност " - тук влизат машините, уредите и апаратите; електрическите машини; транспортните средства; аварийните елементи и оборудването и други.

Всички подгрупи на капиталовите артикули бележат растеж в каузи си от общия експорт, като при някои - аварийните елементи и оборудването и другите капиталови артикули - той е даже повече от двоен.

Извън суровините и капиталовите артикули другите две огромни групи в износа - потребителските артикули и енергийните запаси демонстрират по-колеблива динамичност. При енергийните запаси също се вижда повишаване на каузи по отношение на 1995 година, до момента в който при потребителските артикули, макар известно повишаване при започване на хилядолетието, делът остава съвсем без смяна по отношение на базовата 1995 година

Като цяло, измененията в структурата на българския експорт на артикули са извънредно положителни през последните 2-3 десетилетия. Те демонстрират ясна наклонност на преструктуриране към все по-голям дял на капиталовите артикули, които са с висока степен на преправка, за сметка на все по-малък дял на суровините и материалите (т.е. артикули с ниска степен на преработка).

Този развой е огледален на сериозните вложения в българската промишленост, само че и отразява нейната добра експортна конкурентоспособност - в случай че индустрията, произвеждащата капиталови артикули, не беше конкурентна, мъчно щеше да усили цената на износа си с 1212% (т.е. повече от 13 пъти) от 1995 година насам. За съпоставяне, общият експорт на артикули е повишен в стойностно отношение към два пъти по-бавно - със 628% или с повече от 7 пъти. Всъщност капиталовите артикули са групата в износа на артикули с най-силния растеж от 1995 година насам по отношение на всички останали групи, което също е задоволително показателно за положителното показване на локална промишленост на непознатите пазари.

Въпреки всичко това, мантрата, че страната изнася най-много първични материали, продължава да се напява, в това число и от преподаватели по стопанска система и други така наречен специалисти. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР