Чували ли сте за хакерите с бели шапки? Това са

...
Чували ли сте за хакерите с бели шапки? Това са
Коментари Харесай

Чували ли сте за хакерите с бели шапки? Това е историята на бургазлия, който се бори с измамници и педофили

Чували ли сте за хакерите с бели шапки? Това са така наречен „ White Hats” – рицарите на онлайн пространството, които се борят против неправдите, измамите и половите закононарушения. Те рядко се демонстрират под светлините на прожекторите, тъй като въпреки и да са доброжелателни работата им постоянно е на ръба на закона.

„ White hats” са цялостната диаметралност на компютърните нарушители „ Black Hats” (черните шапки, б.а.). Добрите хакери имат етичен кодекс и правила, които съблюдават – в случай че някой ги наруши, той е разжалван, оповестява " Флагман ".

За да влезеш в групата на „ Белите шапки” се изискват съществени знания, рекомендации и най-много честност и чиста съвест.

Репортер на Флагман.бг намери един от тях. Търсихме самоуверен човек, който да открехне завесата и да опише какво се случва в тъмния свят на дълбоката мрежа и да предложи на нашите читатели по какъв начин да се предпазят от киберпрестъпността.

Живко Георгиев от Бургас е част от интернационална група, в която попадат хора от цялото земно кълбо. Той е единственият българин в хакерската общественост на White hats.

„ Получаваме сигнали за друг тип закононарушения – измами, педофили. Наскоро имахме фрапантен случай от Франция. От майката на малко момиченце разбрахме, че то е унизено и изнудвано от възрастен мъж. Разбихме паролата му и видяхме, че с един от профилите си той се пробва да прави гнусни закононарушения с доста деца. Заличихме акаунта му и се постарахме този човек повече да не си намерения да направи нещо подобно”, описа Живко.

Хакерите с бели шапки не си сътрудничат с полицията, тъй като нормално доказателствата, които получават не са по напълно легален ред и не могат да бъдат употребявани в следствие, само че пък се стараят да създадат по този начин, че в случай че киберпрестъпниците се опитат да извършат ново закононарушение, те първи да схванат и надлежно да противодействат.

„ Подобни случаи са всекидневие за нас. Правим това, което е належащо!”, сбит бе бургазлията, който рядко разкрива детайлности за случаите, по които работи.

Със съидейниците си са предотвратявали опити за източване на карти посредством покупка на артикули онлайн, унищожавали са вируси, закачени към рутери на публични места, които нападат всяко мобилно устройство и ред други.

Живко Георгиев е добре прочут в хакерската общественост. Занимава се с IT сигурност от 10-ина година. Наскоро учредява стартъпа за киберсигурност Vi Team Security Group с Хайн Дитрих Сопе от Берлин, прочут в хакерските среди като Хайнер.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР