Чупещи рекорди горещи вълни и екстремни метеорологични явления са само

...
Чупещи рекорди горещи вълни и екстремни метеорологични явления са само
Коментари Харесай

Учен с интересна прогноза за бъдещето на Земята

Чупещи върхове горещи талази и рискови метеорологични феномени са единствено началото на световната климатична рецесия, предизвестява водещ английски академик. През последния месец за стотици милиони хора в Европа изменението на климата стана изцяло действително. Температурите във Англия доближиха 40° за първи път в историята, до момента в който Франция, Португалия, Испания, Гърция и Хърватия се борят с горски пожари от дни и даже от седмици.

Вече няма късмет да избегнем рисков, световен климатичен срив. Преминахме точката, от която няма връщане, и можем да чакаме бъдеще, в което смъртоносните горещи талази и температури над 50° ще бъдат постоянно срещани в тропиците, лятото в умерените географски ширини непроменяемо ще бъде все по-горещо, а океаните - все по-топли. Стряскащите прогнози са на английския академик Бил Макгуайър, представен от в. “Гардиан”.

Твърде дълго пренебрегвахме експлицитните предизвестия, че възходящите въглеродни излъчвания рисково нагряват Земята. Сега ще платим цената за нашето блаженство под формата на стихии, наводнения, суши и горещи талази, които елементарно ще надминат сегашните крайности, счита ученият, който е професор по геофизични и климатични проучвания в Лондонския университет. “Дете, родено през 2020 година, ще се сблъска с доста по-враждебен свят от своите баба и дядо”, безапелационен е Макгуайър.


Голяма част от останалите специалисти по климата настояват, че към момента ни остава време, въпреки и не доста, с цел да реализираме значимо понижаване на излъчванията на парникови газове. Подобни изказвания се отхвърлят от Бил Макгуайър. “Познавам доста хора, работещи в областта на климата, които споделят едно обществено, само че напълно друго нещо в неофициална среда. Всички те са доста уплашени от бъдещето, само че няма да признаят това обществено. Наричам това климатично усмиряване и имам вяра, че то единствено утежнява нещата”, споделя Макгуайър. “И до момента в който се насочваме към 2023 година, светът на открито към този момент е друг. Скоро ще бъде неразпознаваем за всеки един от нас”, споделя той. Вече сме очевидци на тази действителност, до момента в който свирепите горски пожари стават повсеместни.

Подкрепени от 123 пожарни коли, над 400 пожарникари в Португалия се борят с голям горски пожар единствено на 30 км северно от столицата Лисабон. Високите температури и мощният вятър затрудняват работата им. Много локални поданици напуснаха домовете си от боязън. Подобно на други европейски страни, през последните седмици Португалия претърпя гореща вълна, като в елементи на страната температурите надвишиха 40°.

В Югоизточна Франция нови огнища изпепелиха 350 хектара, а пожарникар беше съществено ранен. На към 20 км от втория по-големина град Марсилия пламъците стопираха придвижването по автомагистралата поради задимяване. Франция е на прага на нова гореща вълна, като в сряда се чакат температури сред 35 и 40І°.

Висок риск от пожари има и в Гърция, където бяха издадени предизвестия за Халкидики и Солун, както и за островната група Споради. Застрашени са и островите в Северно Егейско море - Хиос, Самос и Икария.

Най-обширният пожар в американския щат Калифорния за тази година също продължава да се разраства, разпалван от мощните ветрове. По информация на "Скай нюз " площта му се е нараснала цели 62 пъти единствено през нощта в неделя против понеделник Над 2000 локални поданици получиха разпореждане да се изтеглят, а стихията към този момент унищожи над 20 000 хектара от националния горски парк "Кламат ". Губернаторът разгласи изключително състояние.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР