Чуждестранните компании обръщат гръб на САЩ, като се възползват от

...
Чуждестранните компании обръщат гръб на САЩ, като се възползват от
Коментари Харесай

Чуждестранни компании се отказват от САЩ за сметка на Китай

Чуждестранните компании обръщат тил на Съединени американски щати, като се възползват от процъфтяващата стопанска система на Китай, съгласно на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване. Преките вложения в Съединени американски щати от задгранични компании са се сринали с 49% до 134 милиарда $ предходната година, а директните задгранични вложения в Китай са нарастнали с 4% до 163 милиарда $ през 2020 година

Въпреки че Covid-19 оказа въздействие върху намаляването на задграничните вложения в американски компании, създателите на отчета показват, че откакто доближават връх от 440 милиарда $ през 2015 година, задграничните вложения в страната внезапно потеглят надолу. Търговската политика на някогашния президент Доналд Тръмп също оказва негатовно въздействие.

Междувременно икономическият напредък на Китай, както и бързото възобновяване от пандемията, са съдействали за повече вложенията в китайски компании. Икономиката на Китай се е нараснала с 2,3% за предходната година, когато при множеството огромни международни стопански системи се следи спад поради пандемията. Китай наложи строги политики за блокиране на вируса и задели стотици милиарди долари за огромни инфраструктурни планове, с цел да подтиква икономическия напредък.

Преките задгранични вложения в Индия също са скочили внезапно - от по-малко от 25 милиарда $ през 2014 година - преди министър председателят Нарендра Моди да поеме властта - до 57 млрд. долара предходната година, се показва в доклада на Организация на обединените нации. Голяма част от този напредък е разследване от политики, които разрешават на международни марки като Ikea да отворят магазини в страната.

 Преките задгранични вложения в Обединеното кралство и Италия са намалели с съвсем 100%. В Русия с 96%, в Германия с 61%, а в Бразилия с 50%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР