Чуждестранни студенти от Аграрния университет и тукашните им колеги стъкмиха

...
Чуждестранни студенти от Аграрния университет и тукашните им колеги стъкмиха
Коментари Харесай

Честват 24 май с украински сирники и африкански танц СНИМКИ

Чуждестранни студенти от Аграрния университет и тукашните им сътрудници стъкмиха обща софра за честването на 24 май във вуза. Под взора на братята Кирил и Методий от портрет, подложен напряко на моравата за ректората, украинците подредиха своите сирники с извара, турците – кюнефе, французойка добави рататуи, нашенците - мини пататници и яйца по панагюрски в чаша. А четирима южноафриканци демонстрираха обичайните си танци дружно със състав „ Тракийска младост ”, който трапна варненско хоро.

За втора поредна година тържеството е под мотото „ Букет от националности ” и събира в общ ваучър характерите и кухните на младежите от всички страни във вуза: Украйна, Турция, Гърция, Монголия, ЮАР, Русия, Молдова, Франция, Йордания. Някои от тях са постоянни студенти, а други – на продан по стратегия „ Еразъм+ ”.

Елизавета Короход е бесарабска българка и преди две години пристигнала от Одеса да учи тук туризъм. Дойде на градинското празненство с ефирна рокля на точки и чевръсто подреди направените рано сутринта сирники с извара и драники – кюфтета от картофи и брашно. Колегите й имаха опция да вкусят също дюлевото сладко на баба й и овче сирене, които си донесла от Украйна.

Бабата на Елизавета е българка, както и майка й. Затова и момичето си избрало да учи у нас. Сложно беше първата година с езика, само че хората са положителни, научиха ме, показа второкурсничката. Първо усвоила думите „ къде ”, „ по кое време ” и „ упражнение ”. Днес е почитател на мусаката. А Пловдив й харесва, тъй като е умерено и красиво място. Подкрепа на чужденката е сънародничката й Юлия, която също следва туризъм. Като завършат и открият своя организация, горещо ще предлагат да се видят Златната врата и Върховната рада в Киев, замакът в Лвов и оперният спектакъл в Одеса.

Французойката Льорин е четвъртокурсничка по агрономство и е у нас на продан по стратегия „ Еразъм+ ”. Не знаех доста за България преди, само че тук съм впечатлена, споделя тя. За интернационалното празненство сама приготвила зеленчуковия специалитет рататуи и ябълков къс. Пловдив й дал доста другари. Харесва ми атмосферата, припомня ми за моето отечество, показа Льорин. Тук е до юни, когато идват нейни другари, с които поемат с колела на тур през Гърция и Албания назад към родината.

Четвъртокурсничката по лозаро-градинарство Мария Петрова подготви русенска баница с точени кори по рецептата на баба си. На софрата имаше още шопска салата и домашно кисело мляко с правено вкъщи сладко от боровинки, ягоди и смокини.

За чужденците във вуза има курс по български език и просвета. Напредват толкоз бързо, че скоро стартират да пишат във Facebook на кирилица: „ Здравейте, по какъв начин сте, доста сте хубава ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР