Чудотворна икона на Свети Никифор Прокажения е изложена за поклонение

...
Чудотворна икона на Свети Никифор Прокажения е изложена за поклонение
Коментари Харесай

Габрово посрещна чудотворната икона на Свети Никифор Прокажения


Чудотворна икона на Свети Никифор Прокажения е изложена за поклонение в църквата „ Успение Богородично “ в Габрово. Тази заран десетки миряни се стекоха в храма, с цел да посрещнат чудотворните мощи на светеца.

Мощите на Свети Никифор са вградени в иконата, чието успение е през 1964 година.

През целия ден иконата ще е изложена в храма „ Успение Богородично “ за поклонение от вярващите, а вечерта ще бъде отслужен молебен за здраве.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите доста бързо и оказва помощ за хора, страдащи от рак, психологични разстройства, сърдечни болести, зависимости, душевни проблеми, очни заболявания, неплодородие, фамилни неразбории и голям брой други тежки болести.

Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13-годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница, изолиран от света. В Гърция го назовават тайният светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил напълно отдаден на Бога – той е образец за самообладание, непорочие, молитва, мъжество и обич. Тихо е носел своя кръст на страдалец, въпреки да не е пролял и капка кръв.

Свидетелство за едно знамение е споделил години след гибелта на св. Никифор, неговото духовно чадо, отец Евмений. Той се грижел за слепия и неподвижен от проказата светия, като една нощ се осъмнил дали е изключил печката в болничната му стая. Втърнал се натам уплашен да не се възпламени, само че безшумно отворил вратата. За негово голямо очудване, той видял страдалецът, който бил във въздуха, на метър от земята, левитиращ и изпаднал в молитва.

До 30 юни иконата ще бъде ситуирана в близо 15 града във Великотърновската епархия. Ще бъде показана и книгата „ Свети Никифор Прокажения Чудотворец “. На 16 юни, светинята ще бъдат тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „ Рождество Богородично “ на остарялата столица Велико Търново.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР