Чудите се защо козината на морското ви свинче изглежда рошава,

...
Чудите се защо козината на морското ви свинче изглежда рошава,
Коментари Харесай

Диария при морското свинче - причини и лечение

Чудите се за какво козината на морското ви свинче наподобява рошава, за какво се лигави, отслабва бързо, отхвърля да яде, трака нервно със зъбки и изпуска течни фекалии? Със сигурност тези признаци сочат към диария при морското свинче. В никакъв случай не трябва да подценявате диарията на морското свинче, по тази причина през днешния ден ще ви срещнем с аргументите за появяването на диарията и какво е съответното лекуване.

Какви могат да бъдат аргументите за диария на морското свинче?

Основната причина за систематична диария най-често се оказва неправилното хранене на морското свинче. Храненето на животинчето е от значително значение за неговото здравословно положение, по тази причина вие като стопани би трябвало да се погрижите вашият гризач да се храни здравословно.

Често срещана причина за диария при морското свинче е бързата промяна на фуража. Ако промяната му се случва прекомерно бързо, храносмилателната система на животното не е способна да се оправи с обработката на храната и организмът не може да привикне толкоз елементарно към новата храна. В разследване на това се появява диарията.

Ако вашето морско свинче дълго време не е приемало ливадна трева и вие извършите грешката да му дадете огромно количество от нея внезапно, то тогава шансът да получи диария е огромен.

Бактериалните инфекции също могат да се окажат подбудител на диарията при морските свинчета.

Друга причина за диария могат да бъдат разнообразни болести при морските свинчета, както настоящи, по този начин и минали такива. В разследване на тези болести организмът на морското свинче отслабва и апетитът им понижава. В разследване на което недохранването би могло да докара до диария.

Може би ще ви се стори необичайно, само че неподравнените зъби на морското свинче също могат да се окажат проблем и причина за диария. В този случай храната отива в стомаха не задоволително промяна, което нервира стомаха и автоматизирано става причина за изхвърлянето на втечнени фекалии.

 Морско свинче Снимка: molochszczecin/pixabay.com

Друга причина може да се окаже и даването на несъответствуващи медикаменти и антибиотици на морското свинче, както и поглъщането на пластмаса, отровни растения, не добре измити плодове и зеленчуци за морски свинчета и т.н.

Лечение на диария при морското свинче

Ако причина за диарията се окаже бързата промяна на храната на морското свинче, би трябвало да извършите мудна промяна. Тоест сухата храна, която сте давали на животното досега би трябвало да се понижи постепенно и от време на време досега, в който се приключи приемът й напълно. През това време би трябвало да изключите от менюто новата храна изцяло до момента в който отмине диарията, а по-късно да я въвеждате още веднъж постепенно, до момента в който морското свинче свикне с нея.

Ако след обзор от ветеринар той е диагностицирал зараза като причина за диарията на морското свинче, тогава главният приоритет за възобновяване на животното би трябвало да бъде хидратацията. Първото и най-важно нещо в този случай на диария е да не слагате животното на диета! Не намалявайте приема на фураж. В такива обстановки животното яде малко и е отпуснато и безволно. Затова то може да яде каквото му харесва, само че би трябвало да яде. Чак откакто заболяването е излекувана може да преразгледате диетата му. Тъй като апетитът на морското свинче е много понижен, можете да го подсилите като му давате настъргани ябълки и моркови, дребни късчета копър или изцеден банан. За усмиряване на стомашно-чревния тракт можете да давате на гризача чай от и лайка, само че той би трябвало да бъде топъл (не горещ) и леко разводнен.

Бонус препоръки

Когато морското свинче страда от диария, региона към ануса му ще бъде нечиста. Важно е тя бъде почиствана, с цел да се предотврати вероятно раздразнение и инфектиране на кожата на му.

Не позволявайте на морското свинче да се обезводни. Ако не желае единствено да пие вода, тогава вие би трябвало да му давате наложително с пипета. Ако животното е обезводнено, би трябвало директно да му бъде сложена инжекция от ветеринарен доктор.

Следете тежестта на морското свинче всекидневно. Ако то внезапно понижава, би трябвало да вземете ограничения гризачът да стартира да се храни.

 Морско свинче пие вода

Често диарията върви ръка за ръка с тежък метеоризъм. За да се предотврати това, можете да му давате лекарство против формиране на газове в червата. Лекарствата, чиято съществена съставна част е симетикон са подобаващи, тъй като работят удобно на стомашно-чревната флора.

Справянето с диарията при морското свинче е стресиращ интервал както за животните, по този начин и за стопаните им. Нашите указания и препоръки биха били от огромна изгода при битката с диарията, само че ви молим наложително да посетите ветеринарен доктор, който да установи точната диагноза и лекуване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР