Чрез работа за повишаване качеството на медицинската грижа, правилно разпределяне

...
Чрез работа за повишаване качеството на медицинската грижа, правилно разпределяне
Коментари Харесай

Младите лекари към д-р Лидия Стефанова: Кое ще бъде в центъра на здравната реформа на ГЕРБ-СДС и как ще ни убедите да останем в България?

Чрез работа за повишение качеството на здравната грижа, вярно разпределение на бюджета, вложения в образование на млади лекари и привличане на фрагменти, бе нейният къс отговор

Как генерално да издигнем националното ни опазване на здравето като част от европейското, кое ще бъде в центъра на здравната промяна на ГЕРБ-СДС и по какъв начин ще ни убедите да останем в България? Това са единствено част от въпросите на младите лекари от Сдружението към Българския лекарски съюз към претендента за депутат доктор Лидия Стефанова, а нейният отговор бе къс – „ посредством работа за повишение качеството на здравната грижа, вярно разпределение на бюджетните средства, с вложения в образование на млади лекари и привличане на фрагменти. “

Д-р Лидия Стефанова организира среща със Сдружението на младите лекари към Българския лекарски съюз, чиито основи са сложени в Бургас. Но тези младежи са с упоритостта да привлекат в тази общественост свои сътрудници от цяла България, а доктор Лидия Стефанова единомислещо бе определена за почетен член на Сдружението. 

На срещата тя показа с младите лекари своите проекти за повишение на здравната просвета у всички възрасти, в това число и работа с децата. „ Обсъдихме действия за профилактика и предварителна защита на доста болести. Заедно бяхме безапелационни, че с ежедневни безвъзмездни профилактични прегледи ще разтеглим взаимната си активност, с младите лекари и със експертите от нашата конструкция ще правим такива прегледи и ще разширяваме активността в тази посока и в отдалечените обитаеми места “, сподели доктор Лидия Стефанова след срещата. 

„ Прегледи към този момент се правят в Айтос, в Карнобат, само че проектите да работим дружно и да разширяваме активността с дребните обитаеми места са доста огромни. В момента над 150 специализанти се образоват във високотехнологичната " Сърце и Мозък "  и непрестанно одобряваме нови “, добави тя. 
 Д-р Лидия Стефанова с ръководителя на Сдружението доктор Стамен Пишев и съпредседаеля - доктор Диян Господинов
В програмата си доктор Стефанова залага като различен главен приоритет основаването на условия за еднакъв достъп до качествени медицински грижи за всички пациенти, без значение от мястото, където живеят. Тя е безапелационна, че са нужни промени, с цел да се осигури  подобряването на качеството на медицинския артикул, който получава пациентът – посредством диагностика, консултация и изчерпателност на лекуването. 



В платформата на ГЕРБ съм припознала силата и считам, че с общите ни старания мога да осъществявам своите дълбоки персонални убеждения от належащи законови промени и националното опазване на здравето, сподели доктор Стефанова. 

Според нея, са нужни незабавни законодателни промени за ясно и транспарантно субсидиране на дребните лечебни заведения в отдалечените обитаеми места. „ С подсигуряване на експерти, построяването на медицински центрове, подсигуряване оборудването и експерти на филиалите на Спешна помощ. Това е пътят към подобряването на достъпа до здравна грижа. Това би облекчило и работата на общопрактикуващия доктор, който все още събира в своя облик и незабавната помощ, и изчезналия експерт в отдалечените места “, безапелационна е доктор Стефанова.

Какво я питат жителите по предизборните срещи, когато застане пред тях и каже – аз съм административният шеф на,Сърце и Мозък ”, с какво мога да Ви бъда потребна –  това бе идващият въпрос от младите лекари в Бургас.

„ Проблемите, които ми споделят, са от друго естество. Зависи от възрастта, сферата на труд, както и от мястото, където живеят. В дребните и отдалечени обитаеми места достъпът до здравни грижи е стеснен, там получават мудна незабавна помощ, затруднява се следенето на хроничните заболявания на хората, пропущат се важните симптоми, които един експерт би уловил.  А ранната диагностика и профилактика на болесттите е извънредно нужна. В незабавен порядък би трябвало да се актуализират цените по актуалните клинични пътеки и действия и да се влага във високотехнологични действия, подсигурени от НЗОК. Говоря за роботизирана хирургия, щадящи безкръвни лапароскопски и радиохирургични интервенции. Световно приети лекари са безапелационни, че това е пътят и ние в ,Сърце и Мозък’ в Бургас сме го потвърдили. Как се случва това ли – с ежедневен труд, нула корупция, непрестанно образование на лекари и медицински сестри и в рамките на страната и в страни като Испания, Италия, Чехия, Съединени американски щати, Швейцария “, сподели доктор Лидия Стефанова пред младите лекари. 

Тя им показа още, че нейният работен ден всекидневно е най-малко 15-часов и това е най-малко 6 дни в седмицата, само че е имало случаи и 48 часа да бъде в болничното заведение в качеството си на административен шеф или колега-лекар. 
 Към момента голямата диспропорционалност в цените води до задържане на цялата здравна промяна, обясни доктор Стефанова
Като добър управител на какво разчитате, когато вземате своите решения, попитаха младите лекари и специализанти.

„ Водят ме бързата мисъл, хладнокръвие и знанията и уменията, които се построяват всекидневно. Това в мултидисциплинарен екип води до здравен артикул в цялостната му комплектност “, сподели доктор Стефанова. 

Кой от изброените цели поставяте в центъра на здравната промяна и за какво ние би трябвало да останем да работим в България, попитаха в края на срещата. 

„ За пациента е значимо да получи нужната здравна помощ и да усети грижа и уважение  не го интересува дали е частна болница, дали е държавна. 

Медицинските резултати и отношението към пациента са в центъра. Но съществува цялост от фактори, които ги обуславят – преди всичко е законодателната, следва изпълнителната и локалната власт и най-после микроуправлението на всяко здравно заведение и на целия развой. Затова има доста добре работещи частни и държавни лечебни заведения, както и неприятно работещи такива и от двата типа. 

Но все още голямата диспропорционалност в цените води до задържане на цялата здравна промяна, прибавя тя. 
 Д-р Стефанова с младите лекари, които са избрали Бургас и България, с цел да се развиват като професионалисти
А коя е най-голямата премия за нея – продължиха да питат лекарите, които занапред стартират своя професионален път.

„ Мили обстановки има всекидневно, получавам признателност всеки ден и по коридорите на болничното заведение, и на регистратурата. Сълзите от наслада в очите на хората за това, че са получили сили за живот и са подобрили положението им, това е моето задоволство, защото единствено високата експертиза и познания избавят живот! “, сподели доктор Стефанова и даде образец:

„ Наскоро при нас жена претърпя роботизирана хирургия. По покана на Българския Кардиологичен Институт в „ Сърце и Мозък “ беше проф. Диего Ривас, който дружно с екип от нашата болница, направиха роботизирана хирургия с резекция на израстък на белия дроб. Този тип интервенция е въведен единствено преди 2 години в международен мащаб и е реализиран в доста малко страни. В България и в нашата болница това беше безспорна иновация. Пациентката доста бързо се възвърне и беше раздвижена. Сълзите от наслада, които видях, са несравними. Тази пациентка живееше с мисълта, че е обречена и за нея ще се поставят само палиативни грижи. С този тип интервенция ние й върнахме вярата за живот “, сподели доктор Стефанова. 

И даде още един образец – млада пациентка, на 47 години, идва в  „ Сърце и Мозък “ след няколко дни амбулаторно лекуване, също така е късно диагностицирана с дисекация на аортата – диагноза, която е безусловно животозастрашаваща и изисква незабавна намеса. „ Тя бе сполучливо оперирана и избавена. Бързата връзка на доболничната помощ с нашите експерти съкрати доста интервала на слагане на диагноза, а това избавя животи “, изясни доктор Лидия Стефанова пред младите лекари. 
 За да подкрепите доктор Лидия Стефанова, гласувайте с преференция 7 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 2.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР