Човешките същества са социални по своята същност. Благодарение на тази

...
Човешките същества са социални по своята същност. Благодарение на тази
Коментари Харесай

Лидерът-слуга

Човешките същества са обществени по своята същина. Благодарение на тази си социалност ние се учим и развиваме, с помощта на нея сме оживели като тип. Работното място не прави изключение. В устрема към целенасочена работа и качествено съдействие, които да дават резултати, ние се нуждаем от мощни връзки с нашите сътрудници, мениджъри и клиенти.

По тази причина и до през днешния ден не мога да разбра по какъв начин хиляди компании толерират токсични работни култури, които въздействат извънредно отрицателно на благосъстоянието на техните чиновници, на ефикасната работа в екип, на продуктивността и в последна сметка на техните облаги.

Преодоляването на казуса с токсичната работна просвета минава през едно основополагаща стъпка – построяването на т. нар „ лидер-слуга “ (servant-leaders), който задава звук на корпоративната просвета и основава положителна и вдъхновяваща работна среда.

Д-р Джим Лауб, специалист по водачеството и един от пионерите в развиването на концепцията за лидера-слуга, е провел обширни изследвания, с цел да откри отговор на въпроса: „ Защо лидерските структури и корпоративните култури се провалят толкоз постоянно? “. Независимо дали става въпрос за стартъп или за одобрена компания, има няколко въпроса, които би трябвало да си зададете, с цел да разберете дали успявате да извлечете най-хубавото от чиновниците си. Лауб предлага 10 въпроса, на които да отговорите откровено:

1. Вярвам на чиновниците си

2. Създавам среда, която предизвиква ученето и растежа

3. Позволявам на чиновниците си да вземат решение в каква посока да бъде ориентиран нашия екип

4. Може да ми се има доверие

5. Работя за поддържането на положителни взаимоотношения

6. Не се двоумя да обезпечавам насоки, когато има потребност от такива

7. Давам на чиновниците си опция да вземат значими решения

8. Предоставям нужните поддръжка и запаси, с цел да могат чиновниците ми да реализират задачите си

9. Отворен съм към рецензии и оферти от другите

10. Използвам властта и авторитете си в интерес на моите служащи

 Ако при множеството от тях отговорът ви е „ постоянно “, „ съвсем постоянно “ или „ постоянно “, то несъмнено можете да бъдете водач на високо равнище:

...................

Марсел Шванц , създател на Leadership From the Core, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР