Човешките органи могат да остаряват различно в зависимост от начина

...
Човешките органи могат да остаряват различно в зависимост от начина
Коментари Харесай

Човешките органи могат да остаряват различно

Човешките органи могат да остаряват друго според от метода на живот и генетичните фактори, демонстрират данните от ново изследване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл.

Тялото на хората работи с доста "часовници ", които въздействат на биологичната възраст на органите.

С помощта на биомаркери - измерими равнища на характерни кафези или протеини в тялото, които могат да се употребяват за разкриване на промени и посредством статистическо моделиране, интернационален екип от откриватели съумява да откри биологичната възраст на разнообразни системи от органи.

Резултатите демонстрират, че в човешкото тяло има голям брой "часовници ", които варират в необятни граници съгласно разнообразни фактори, в това число генетиката и метод на живот на всеки субект, изясняват откривателите.

"Имаше липса на на практика приложения в извадка, основана на популацията, за прецизна оценка на скоростта на стареене на органите и системите на хората ", изяснява съавторът на проучването Сюцин Чжан.

"И по тази причина взехме решение да създадем подобен модел ", споделя Чжан, откривател от Пекинския институт по геномика и Китайската национална генна банка в Шънчжън, Китай.

В предходни изследвания, включващи мишки, експертите са съумели да трансформират стареенето на органите и тъканите посредством унищожаване на избран тип кафези.

Новото проучване допуска, че другите системи от органи в тялото могат да стареят по-бавно или по-бързо според от състава им, който може да бъде повлиян от метода на живот - като здравословно положение и хранителен режим и от наследствени характерности, излъчени в фамилията.

В изследването вземат участие повече от 4000 доброволци на възраст от 20 до 45 години, живеещи в региона на Шънчжън в Китай. Те дават проби от кръв и екскременти, какт.о и фотоси на кожата на лицето си. Участниците също минават прегледи за физическото си положение.

Със събраните данни откривателите съумяват да измерят 403 характерности на тялото, в това число физическа валидност, храносмилане/метаболизъм, имунитет, телесни мазнини и мускулен състав, сърдечна и белодробна функционалност, здраве на кожата и мозъчна функционалност.

Учените сформират показател на скоростта на стареене, който може да се употребява за определяне на съотношения сред другите системи в тялото.

На базата на откритията си те класифицират участниците като такива, които остаряват по-бързо или по-бавно по отношение на хронологичната си възраст.

Биологичната възраст на другите органи и системи имат разнообразни съотношения и не всички са предстоящи, споделят експертите.

Макар да се чака здравословното тегло и високите равнища на физическа валидност да имат позитивно влияние, по-разнообразната чревна микробиота демонстрира по-млади вътрешности, само че пък в това време има негативно влияние върху стареенето на бъбреците, настояват откривателите.

Изследователите възнамеряват постоянно да следят участниците в изследването, с цел да проследят процеса на стареене и да потвърдят своите открития.

"Нашето изследване употребява подходи, които могат да оказват помощ да се усъвършенства разбирането ни за стареенето и, което е по-важно, може да бъде употребявано някой ден в действителната здравна процедура ", сподели Сюн Сюй от научния екип.

Резултатите са оповестени в изданието "Сел рипортс ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР