Човешките хормони се променят със сезоните, макар и колебанието им

...
Човешките хормони се променят със сезоните, макар и колебанието им
Коментари Харесай

Хормоните ни се променят със сезоните

Човешките хормони се трансформират със сезоните, въпреки и съмнението им да е малко, заяви Science Alert, базирайки се на резултатите от ново проучване, обхванало 3,5 милиона души.

Пикът на хормоните от хипофизата, които вземат участие в контрола на репродуктивната активност, метаболизма, напрежението и лактацията, е в края на лятото.

Периферни органи под контрола на хипофизата, като произвеждащите полови хормони или щитовидния хормон Т3, са най-активни през зимата. Тестостеронът, естрадиолът и прогестеронът да вземем за пример са най-вече в края на зимата или пролетта.

Резултатите са най-убедителното доказателство до момента, че хората имат вътрешен сезонен часовник, който се отразява на хормоните ни според от годишното време. Задвижващият го механизъм не е прочут, само че създателите на проучването, ръководени от А. Тендлър и А. Таней, позволяват, че има целогодишна мрежа за противоположна връзка сред хипофизата и периферните жлези в тялото.

Това не се разграничава от известното за животните, при които флуктуация в някои хормони води до сезонни промени в репродукцията, активността, растежа, пигментацията, миграцята. При северните елени да вземем за пример през зимата понижава лептинът и това снижава потреблението на сила, понижава телесната температура и им пречи да се възпроизвеждат. Резус макаците, които живеят покрай Екватора, овулират доста повече след мусоните и по този начин дребните им се раждат преди началото на влажния сезон.

За проучването са употребявани израелски здравни бази данни. Резултатите от него са оповестени в сп. " Протоколи на американската Национална академия на науките ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР