Човекът, който стана следващият президент на Куба, е от по-младо

...
Човекът, който стана следващият президент на Куба, е от по-младо
Коментари Харесай

Приемникът на Кастро изглежда по-модерен, но едва ли ще донесе промяна за Куба

Човекът, който стана идващият президент на Куба, е от по-младо потомство водачи и поддържа рационализация на острова. Но е и дълготраен " апаратчик " на комунистическата партия и не се чака упорства за огромна политическа смяна.

Мигел Диас-Канел, 57-годишният първи вицепрезидент, през днешния ден бе посочен от Националното заседание за правоприемник на 86-годишния Раул Кастро и ще стане първият водач след революцията в Куба от 1959 година, роден след нея.

Инженер по електроника по обучение, Диас-Канел постоянно наподобява повече в крайник с времето от по-възрастните си носещи униформи " каки " прародители - Раул и брат му Фидел, които управляваха карибския остров през последните шест десетилетия.

Като млад недодялан партиен началник Диас-Канел отхвърлил партийната принципност, като подкрепил културен център, обвързван с ЛГБТ придвижването, слушал рок музика и носел дълга коса.

На национално ниво Диас-Канел приканва за по-критично отразяване на събитията от държавните медии и по-широк достъп до интернет в едно от най-слабо обвързваните с нета общества. Често той идва на събрания с таблет.

Според анализатори обаче в последна сметка наподобява, че Диас-Канел е консенсусен претендент, определен от Кастро, и е спечелил доверие, проправяйки си път в йерархията в продължение на три десетилетия и придържайки се към партийната линия по основни политически и стопански въпроси.

Неотдавнашните му обществени изявления натъртват на нуждата от последователност и битка с империализма - предизвикателно и изтъркано обръщение, в миг на възобновено напрежение сред Куба и Съединени американски щати след встъпването в служба на президента Доналд Тръмп.

" Има аргументи да се чака, че той ще бъде по-гъвкав, по-модерен ", споделя Артуро Лопес-Леви, някогашен кубински държавен анализатор, израснал в родния град на Диас-Канел - Санта Клара, и сега учител в Тексаския университет. Той добавя: " Но няма учредения да се счита, че ще бъде модернизатор, нито да се допуска, че ще загърби еднопартийната система или ще спре да дава преимущество на държавния бранш пред частния ".

До огромна степен политическите възгледи на Диас-Канел остават мистерия. Политическата пропаганда е неразрешена в Куба и Диас-Канел заобикаля показността, провалила кариерите на други кандидати през годините.

 Приемникът на Кастро наподобява по-модерен, само че надали ще донесе смяна за Куба
© Associated Press

Мнозина кубинци, разочаровани от бавния ритъм на подобряването на стопанската система при Кастро, се надяват, че Диас-Канел просто чака удобния миг, с цел да поеме " командването на парада ".

Въпреки това неговото поле за маневриране ще бъде лимитирано, защото комунистическата партия остава водеща политическа мощ и ще бъде ръководена от Кастро до 2021 година На страната на Кастро в партийната върхушка ще бъде неговият революционен сподвижник от остарялата армия, 87-годишният Хосе Рамон Мачадо Вентура.

Някои членове на дребната кубинската дисидентска общественост, които съгласно държавното управление работят за Съединени американски щати, с цел да го дестабилизират, осъдиха президентството на Диас-Канел още преди да е почнало, с думите, че то е продължение на предходното.

Един от съперниците му, Илдебрандо Чавиано, го назова " господин Никой " без политика, допълвайки, че дългогодишното ръководство на Фидел Кастро е основало потомство от почитатели, а не от водачи. Фидел Кастро публично съобщи ръководството на брат си през 2008 година и умря през 2016 година

Човекът на Раул Кастро

Личността на Диас-Канел е държана в сянка, откогато влезе в националното ръководство преди девет години, само че поданици на родната му провинция Виля Клара го хвалят като приветлив, отзивчив " човек от народа ", който умее да си прави работата.

Той израства в скромна едноетажна къща с фасада с олющена мазилка. Местни хора споделят, че това е бил един от най-проблемните квартали на провинциалната столица, Санта Клара. Блестящ възпитаник, съгласно негов някогашен преподавател, той преподава в университета преди началото на политическата си кариера и става партиен началник във Виля Клара през икономическата рецесия в Куба от 90-те години, последвала разпада на главния ѝ съдружник, Съветския съюз.

Поради дефицита на горива той отива на работа с колело, облечен в къси панталони, вместо да се вози със руска " Лада " като другите партийни водачи. " Близостта му с жителите бе негова запазена марка ", споделя 69-годишният Рамон Силверио, притежател на културния център " Ел Мехунхе " (коктейл, смес), където има лесбийски, гей, бисексуални и трансджендър (ЛГБТ) прояви.

Силверио хвали Диас-Канел за поддръжката на " Ел Мехунхе ", във време, когато хомофобията бе нещо всекидневно в партията. Почитател на културата, Диас-Канел водел двете си деца от първия брак на младежките прояви и вечер самият той танцувал там.

Той работел изключително, правел изненадващи инспекции на държавни компании, с цел да се бори с корупцията, и си спечелил прозвището " Диас и ноче " - игра на думи с неговото име и телевизионния престъпен сериал " Ден и нощ ".

През 2003 година Диас-Канел е изместен на служба партиен началник на провинция Олгин, център на процъфтяващия кубински туристически бранш и на задграничните вложения. През 2009 година той бе извикан в Хавана, с цел да стане министър на висшето обучение. През 2013 година Кастро го направи своя " дясна ръка " и похвали " непоколебимата му идеологическа неотстъпчивост ".

" Той е индивидът, на който Раул има доверие, и това му печели уважението на военните и остарялата революционна армия ", споделя Карлос Алсугарай, пенсиониран кубински посланик. Диас-Канел е замествал Кастро при значими политически прояви, приемал е непознати държавници и е пътувал в чужбина от името на държавното управление.

Твърдолинейни възгледи във видео

Миналата година изтекло видео от закрито заседание демонстрира Диас-Канел, който показва твърдолинейни възгледи към самостоятелните медии, дисидентите и западните посолства. Това разочарова мнозина кубинци, които се надяваха, че той ще бъде модернизатор.

Но някои анализатори споделят, че това е по-скоро доказателство за политическата сръчност на Диас-Канел, в сравнение с за политическите му възгледи, защото се е налагало да успокои партийните хардлайнери, изплашени от гибелта на Фидел Кастро и избора на Тръмп. Тръмп хвърли сянка върху разведряването, контрактувано през 2014 година сред Раул Кастро и някогашния американски президент Барак Обама.

Тази сръчност ще бъде от основно значение, в случай че Диас-Канел желае да направи промени в начертания от Кастро път, задоволителни да създадат кубинския социализъм резистентен, само че не толкоз огромни, че да разрушат системата.
Тъй като Диас-Канел не има въздействието на Фидел и Раул Кастро като исторически водачи на революцията, способността му да упражнява властта ще зависи от триумфите в стопанската система, споделят специалисти.

" Новият президент ще би трябвало да сътвори нов политически консенсус, какъвто няма да наследи ", споделя Рафаел Ернандес, редактор на списание " Темас ", което е обвързвано с министерството на културата, само че заема новаторски позиции. Той добавя: " До два-три месеца хората ще се питат за какво животът им не се е подобрил ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР