Човекът който пази социалния мир в момента в държавата, се

Човекът който пази социалния мир в момента в държавата, се ...

Красимир Дачев: Очаква ни Виденова зима


Човекът който пази социалния мир в момента в държавата, се казва Иван Иванов, шефа на КЕВР. Снежната топка обаче е тръгнала и не може да бъде спряна. За жанвиденова зима предупреди Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата.

В студиото на Нова телевизия Дачев заяви, че очакванията на бизнеса са цената на тока да достигне в края на годината 500 лв., това е цена, която е непоносима и много предприятия просто ще спрат да работят. В момента тази цена е 320, а това, което плащат битовите потребители е изкуствено потиснато надолу - 119 лв. именно за да се пази социалния мир.

Проблемът е, че предприятията просто ще спрат - това няма да са само заплахи, повтори няколко пъти Красимир Дачев.

Освен това в момента и природният газ е на три пъти по-висока цена. Име и спекула с въглеродните емисии в Европа.

"Предстои да стане много по-тежко. Ще започнат да спират фирми, това ще увеличи броя на хората, които ще разчитат на помощи от държавата. Инфлацията върши работа, тепърва ще започне да обхваща всички сектори, започна от електроенергията, общата тенденция ще бъде обезценяване", прогнозира Дачев.

Той упрекна управляващите, че не се правят дългосрочни и последователни политика, а от шест месеца се върви само с предизборен популизъм. И прогнозира, че тепърва започва кризата. В същото време държавната администрация е в пълен стрес, тя е свикнала да работи по указания, а политическата криза се отразява пагубно за бизнеса.

Източник: news.bg