Човек, опериран от раково заболяване на деблото черво с диабет,

Човек, опериран от раково заболяване на деблото черво с диабет, ...

Тотален Смут Сред Българските Пенсионери! 200 000 Могат Да Загубят Инвалидните Си Пенсии!.


"Човек, опериран от раково заболяване на деблото черво с диабет, усложнен с диабетна полинеропатия плюс прекарал тежък инфаркт, досега е бил втора група над 70%. Сега вземайки само основното заболяване, което в слчуая сме решили, че е раковото, пада на 50%", каза д-р Боряна Холевич пред БНР.

Ако основното заболяване на пациента носи 80%, комисията може да му даде до 20% и за съпътстващите заболявания.

ТЕЛК-ът в столичната пета градска болница работи по новите правила от началото на тази седмица. За нова експертиза пред комисията са се явили между 40 и 50 души с изтекли решения.

"Само на трима или четирима души успяхме да запазим процента. Всички останали или значително се намалява процента, или не получават никаква подркепа, защото процентът отива под 50", каза д-р Холевич.

Хората с под 50% намалена работоспособност нямат право на ивалидна пенсия и социална подкрепа.

"Той вече не е човек с трайно увреждане. Той отпада. Той отива на пазара на труда, отива в училище, както си е. Това, че припада: може да му откажат затова, че има припадъци, затова че има психично заболяване", каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

От Министерство на здравеопазването още нямат данни колко от явилите се за ТЕЛК по новите правила са с променени проценти намалена работоспособност.

В столичната картотека на медицинските експертизи жалби от пациенти срещу намалени проценти от ТЕЛК за момента няма. От здравното министерство казаха, че в срок до шест месеца след влизане в сила на новите правила ще направят оценка на въздействието им.

Източник: bradva.bg