Човек, опериран от раково заболяване на деблото черво с диабет,

...
Човек, опериран от раково заболяване на деблото черво с диабет,
Коментари Харесай

Тотален Смут Сред Българските Пенсионери! 200 000 Могат Да Загубят Инвалидните Си Пенсии!

" Човек, опериран от раково заболяване на деблото черво с диабет, комплициран с диабетна полинеропатия плюс прекарал тежък инфаркт, до момента е бил втора група над 70%. Сега вземайки единствено главното заболяване, което в слчуая сме решили, че е раковото, пада на 50% ", сподели доктор Боряна Холевич пред БНР.

Ако главното заболяване на пациента носи 80%, комисията може да му даде до 20% и за съпътстващите болести.

ТЕЛК-ът в столичната пета градска болница работи по новите правила от началото на тази седмица. За нова експертиза пред комисията са се явили сред 40 и 50 души с изтекли решения.

" Само на трима или четирима души успяхме да запазим %. Всички останали или доста се понижава %, или не получават никаква подркепа, тъй като процентът отива под 50 ", сподели доктор Холевич.

Хората с под 50% понижена продуктивност нямат право на ивалидна пенсия и обществена поддръжка.

" Той към този момент не е човек с трайно увреждане. Той отпада. Той отива на пазара на труда, отива в учебно заведение, както си е. Това, че припада: може да му откажат по тази причина, че има припадъци, по тази причина че има психологично заболяване ", сподели Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

От Министерство на здравеопазването още нямат данни какъв брой от явилите се за ТЕЛК по новите правила са с изменени проценти понижена продуктивност.

В столичната картотека на медицинските експертизи тъжби от пациенти против понижени проценти от ТЕЛК за момента няма. От здравното министерство споделиха, че в период до шест месеца след влизане в действие на новите правила ще създадат оценка на въздействието им.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР