Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба

...
Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба
Коментари Харесай

Ди Велт: Бананите са застрашени от изчезване

Човечеството може да остане без банани поради мощно заразна гъба в почвата, предизвестява немският вестник „ Ди Велт ”.
Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се популяризира интензивно в Азия и Австралия през ХХ век, като е разпознато за първи път през 2019 година в Южна Америка – главния производител на банани.
Според специалиста по плодовете в маркетинговата компания AMI Урсула Шокемеле, в Колумбия и Хондурас към този момент са затворени първите плантации. Тя съобщи, че болестта не е податливо на химическа обработка, заради което инфектираните почви няма да могат да бъда експлоатирани в продължение на най-малко 30-40 години.
Подчертава се, че TR4 поразява главно сорта Cavendish, чийто експорт покрива 95% от международната търговия с банани.
Специалистите предизвестяват, че дори дребна част инфектирана почва по подметките на фермер може да популяризира инфекцията. Болестта се популяризира бързо и заради прехвърлянето на едни и същи гени сред растенията.
Мъжките цветове на банановата палма са стерилни, а женските дават плодове без опрашване. Cavendish се развъжда безполово посредством издънките, прецизират специалистите.
Според учените, в природата не съществува толкоз заплашен вид банани като Cavendish.
В доста страни в Азия, Африка и Америка тези плодове са толкоз значими артикули в храненето, както са картофите и оризът, предава БГНЕС.
Ако се вземе поради, че популацията на Земята наброява повече от 7 милиарда души, възходящата потребност от храна измежду увеличаващото се население на разрастващите се страни е главната причина за увеличението на производството на банани, настояват от ФАО.
По подобен метод човечеството рискува да се лиши от не просто вкусния, само че и нужен хранителен артикул.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР