Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да заседават веднъж седмично

...
Коментари Харесай

Нов статут на членовете на ВСС и прекратяване на мандата му предлага "Демократична България"

Членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) да заседават един път седмично в кадровия орган, а през останалото време да работят като магистрати. Тази смяна в статута на членовете на съвета да се употребява като съображение, с цел да се приключи мандатът на сегашния Висш съдебен съвет и да бъде определен нов съвет в къс период.

Това всъщност се предлага в на " Демократична България ", импортиран в Народното събрание във вторник, който включва и някои други оферти, като да вземем за пример унищожаване на така наречен кариерни бонуси за основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет (ИВСС), промени в разпоредбите за състезанията и обжалването на актовете на Висш съдебен съвет и други

Законопроектът предлага забавно, въпреки и оспорвано решение на казуса с Висшия правосъден съвет, само че заради нищожната възможност той да бъде прегледан от сегашния парламент той е по-скоро избирателен ход. При всички случаи обаче тази идея за промяна на Висш съдебен съвет си заслужава да бъде обществено разисквана. Тя наподобява елегантно решение, само че съгласно някои адвокати конституционно открит мандат не следва да се трансформира със закон. От друга страна, към този момент е имало казус, когато законови промени във Висш съдебен съвет са ставали мотив за предварително преустановяване на мандата му и постоянно това е било предмет на мощни възражения.

Същественото е, че всички така наречен партии на смяната в предизборните си платформи залагат промяна на Висш съдебен съвет, само че по друг метод. " ИТН " предлага най-радикалното решение - извеждане на прокуратурата от правосъдната власт в напълно обособен самостоятелен орган и надлежно основаване на обособен Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет. Такава промяна изисква промени в конституцията, което значи огромна несигурност във времето. " Изправи се БГ! " пък предложиха " неотложен избор на нов Висш съдебен съвет ", до момента в който от Българска социалистическа партия останаха уклончиви.

Мандатът на Висш съдебен съвет изтича след година, през октомври 2022 година, само че за нуждата от цялостното реформиране на този орган непроменяемо се приказва и в отчетите на Брюксел, и в рекомендациите на Съвета на Европа. Същевременно в края на тази година следва съветът да избере и новия ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) на мястото на Лозан Панов, а поради досегашната му работа, в това число и предрешения и мощно оспорван избор на основния прокурор Иван Гешев, подозренията са основателни.
Връщане на остарялото състояние
Законопроектът на Демократична България на процедура предлага връщане на ситуацията от преди 2007 година, когато за първи път членовете на Висш съдебен съвет бяха оставени единствено с административните си функционалности в кадровия орган, а магистратските им пълномощия бяха прекъснати - с право да изискат възобновяване в органите на правосъдната власт след приключване на мандата им. Дотогава - 15 години след основаването на Висш съдебен съвет през 1992 година, членовете на съвета съвместяваха магистратската си работа със съвещанията във Висш съдебен съвет един път седмично и работа в комисиите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР