Членовете на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота, които поискаха

...
Членовете на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота, които поискаха
Коментари Харесай

Шестимата от Прокурорската колегия на ВСС, които искат оставката на Гешев, с месечни заплати от 12 500 лв.

Членовете на Висшия правосъден съвет от прокурорската квота, които желаеха отстраняването на основния прокурор Иван Гешев - Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, са получили през 2022 година от заплати по 150 000 лева Това прави по 12 500 лева на месец, научи Faktor.bg от свои източници. Шестимата станаха известни откакто единствено за 24 часа от твърди бранители на Гешев, трансформираха позициите си и желаеха отстраняването му.

Какво е имотното положение на шестимата кадровици, преди постъпването им във Висш съдебен съвет,

демонстрират данни от открити източници.

В края на 2017 година Дамянов, Чапкънова, Стоев, Кузманов, Мутафова и Бошнакова подават заявления в Инспектората на Висш съдебен съвет, в които оповестяват спестявания и имущество, добити до момента в който са били част от прокуратурата.

Преди шест години Кузманов, Мутафова и Бошнакова, напущат държавното обвиняване с по няколко парцела. Георги Кузманов от Апелативна прокуратура – Бургас през 2017 година се оказва притежател на два жилището с гаражи в Бургас, както и с огромна къща в Приморско, добита през 2012 година като подаяние от родителите. Над 200 хиляди лв. заеми, заявява тогава Кузманов. Гергана Мутафова напуща като Районен прокурор на Пловдив с два жилището, с гараж, както и с парцели в община Родопи и Марица. Мутафова заявява скромни спестявания и дребен заем. Светлана Бошнакова, която става член на Висш съдебен съвет като прокурор от ВКП, излиза от системата с най-вече парцели – два жилището с гаражи в София, както и с жилища в Самоков и Кюстендил и елементи от къща с двор в Самоковско. Повечето парцели са закупени като фамилна благосъстоятелност в предходните 10 години, има и наследствени. Бошнакова заявява и общо към 200 000 лева спестявания, в които влизат и тези на брачна половинка й. Кредити няма. Калина Чапкънова, която идва във Висш съдебен съвет като Окръжен прокурор на Бургас, заявява апартамент в Бургас, къща във Варна, като се показва, че същите са били дарени. Любопитство буди, че Чапкънова заявява придобиване на ½ от 50 кв. м. земя във Варна против странната сума от едвам 3372 лева

Какво се случва с имущественото и финансовото положение на шестимата членове на Прокурорска гилдия, които желаят отстраняването на Иван Гешев, през последните шест години?

Три години откакто става член на Висш съдебен съвет Георги Кузманов си купува жилище в София, дружно с гараж, за които заплаща съвсем 300 хиляди лв.. Кадровикът си купува и лек автомобил „ Волво “ за 130 хиляди лв.. Близо 700 хиляди лв. са заеми на Кузманов.

През 2018 година някогашният областен прокурор на Пловдив Гергана Мутафова купува апартамент с гараж в София за съвсем 330 хиляди лв.. Освен това си купува и над 2 дка в село до гр. Априлци против скромната сума от 4700 лева През 2020 година Мутафова купува още 59 квадрата в същото село против 140 лева

Отново през 2020 година Мутафова придобива апартамент с маза и гараж в Пловдив за съвсем 200 000 лева

Кадровикът се оказва с банкови влогове на обща стойност над половин милион лева, а настрана има и заем от 285 хиляди лева

Любопитен подробност е, че всяка година Мутафова заявява използването чартърен на лек автомобил „ Инфинити “ против сумата от 500 лева Стойността на автомобил от подобен клас допуска сходен наем да е за една седмица, само че не и за една година.

Вече като член на Висш съдебен съвет Калина Чапкънова купува малко жилище и паркомясто в София през 2020 година за 160 хиляди лв.. През 2021 година получава наследствени дялове от три жилището в Бургас и къща в Несебър. Кадровикът заявява спестени към 200 хиляди лв. и заем от малко над 40 хиляди.

През 2018 година някогашният висш прокурор Светлана Бошнакова и брачният партньор й си купуват апартамент и паркомясто на стойност от съвсем 225 хиляди лв.. Към предходната година фамилията има спестявания в общ размер на над половин милион лв., които са добити от заплати и компенсации при овакантяване на правосъдната власт, както и 70 хиляди лв. заем.

През 2018 година тристайно жилище в София си купува още един от кадровиците, които желаят оставката на Иван Гешев – Огнян Дамянов. Средствата – 215 хиляди са от банков ипотечен заем. В идващите години Дамянов и брачната половинка му стават притежатели посредством завещание на части от парцели в страната. Този кадровик съумява да спести към предходната година над 250 хиляди лв., които е подал на влог.

Йордан Стоев влиза във Висш съдебен съвет през 2017 година с едно малко жилище в София и колиба в с. Рударци, както и със спестявания от 10 хиляди лв. и близо 90 хиляди лв. заем. Година по-късно Стоев заявява още два жилището в София, добити през 2017 година на обща стойност под 300 хиляди лв.. Стоев си е купил и лек автомобил „ Хонда “ против скромната сума от 13 650 лева, като показва, че парите му са от обезщетение от овакантяване на правосъдната система. Дължимите пари към банки обаче се усилват на съвсем 250 хиляди лв.. През 2021. брачната половинка на Стоев заявява, че е получила апартамент от 127 кв. м. от родителите си, добит през 2019 година През 2021 година Стоев и брачната половинка му си купуват катамаран против сумата от 5 хиляди лв.. Семейството е съумяло да понижи на половина дължимите си към банките отговорности, като е съумяло да натрупа спестявания за близо 150 хиляди лв..

Оказва се, че и шестимата кадровици от „ държавното управление на правосъдната власт “, станали известни през последния месец, без изключение, са вложили част от заплатите си в

жилища в столицата

Очевидно всичките имат упоритости след края на мандата на Висш съдебен съвет, който изтече още предходната година, да продължат да обитават в столицата, въпреки повече от тях да имат професионална кариера като магистрати отвън София.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР