Членовете на секционните комисии няма да са длъжни задължително да

...
Членовете на секционните комисии няма да са длъжни задължително да
Коментари Харесай

ЦИК: Няма да се показва всяка бюлетина на видеонаблюдението

Членовете на секционните комисии няма да са длъжни наложително да демонстрират на камера всяка една бюлетина по време на видеонаблюдението след края на изборния ден. Те са длъжни единствено да демонстрират и афишират пред присъстващите в секцията вота на гласоподавателя. Това стана ясно от финалните инструкции на Централната изборна комисия, представена от bTV.

За първи път на изборите на 2 април ще има видеонаблюдение. Затова и в идващите дни в страната членовете на секционните комисии, които имат предпочитание, могат да преминат през обучителен курс. Там те би трябвало да се срещнат с това по какъв начин да включат телефоните в края на изборния ден и да снимат преброяването на бюлетините.

Повече от 20 години Таня взе участие в изборите. Видеонаблюдението на този избор не я тормози.

„ Нов миг, само че не е нещо фрапиращо, не е нещо, което може да наруши самото преброяване. Какво като се снимат бюлетините “, сподели Таня Харалампиева, член на СИК в Монтана.

Самите бюлетини обаче няма да е наложително да се снимат една по една. Според ЦИК и Обществения съвет към комисията, в случай че се демонстрира всяка бюлетина, процесът ще се усложни доста.

„ Изборите до момента постоянно са създавани без камери и без никой да демонстрира нищо на камера. Аз не виждам терзание за честността на изборите. Напротив, притеснително е какво ще се случи, в случай че някоя камера не работи, не се вижда добре, в случай че има някакъв проблем “, счита Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на ЦИК.

В дните до 2 април членовете на секционните комисии в страната могат онлайн или присъствено да чуят инструкциите.

„ В момента е записано, че на глас се произнася за кого е гласувано - за коя партия и коя преференция, което е и практиката до момента. Просто до момента не се е излъчвало “, сподели още Стоил Цицелков.
ТЕМА преди 3 часа 476 преди 4 часа 1161 преди 5 часа 3119
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР