Членовете на секционните избирателни комисии от община Русе ще могат

...
Членовете на секционните избирателни комисии от община Русе ще могат
Коментари Харесай

Секционните комисии в Русе с онлайн връзка с РИК. 418 000 бюлетини пристигнаха в града

Членовете на секционните изборни комисии от община Русе ще могат да подават данните за откриването, закриването на изборния ден, както и за изборната интензивност онлайн. Досега това се случваше единствено по телефона.

За изборите " 2 в 1 " на 14 ноември е създадена онлайн платформа. Всяка комисия по места ще има достъп до нея посредством личен профил и ключова дума, с цел да вкарва съответната информация за дадената секция, посочи ръководителят на РИК-Русе Милена Хинкова.

Днес тя съпроводи до крайдунавския град 418 000 бюлетини за идния избор на 14 ноември. Те дойдоха при засилени ограничения за сигурност.

Снимки: Андрей Кючуков



Половината от тях са планувани за постоянните избори за президент и вицепрезидент, а другите 209 000 са за изключителните избори за Народно заседание.

Бюлетините и изборните бумаги ще бъдат съхранявани в Областна администрация – Русе като тяхната сигурност ще бъде обезпечена с денонощна полицейска защита. Създадена е организация те да бъдат предоставени на общините от района в оптимално къси периоди.





Изборите тази неделя ще се проведат напълно машинно в секциите с над 300 гласоподаватели. В 48 от тях се планува да има и по две машини.

Хартиените бюлетини ще се употребяват в секциите с под 300 души, а в останалите - единствено при положение на проблем с електронните устройства.

В преносимите секции, както и в тези за гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или изолираност, също ще се гласоподава с хартиени бюлетини.

Поставените под карантина ще могат да подават заявление за гласоподаване и в самия избирателен ден. Минимум седем души би трябвало да подадат такива заявки, с цел да бъде разкрита преносима ковид-секция.

" На процедура доставените бюлетини подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласоподава машинно и на 110% в останалите " - посочи ръководителят на РИК-Русе Милена Хинкова.





Самите машини се чака да бъдат докарани в Русе в събота. Идеята е те да бъдат доставени непосредствено в секционните изборни комисии в следобедните часове дружно с другите материали. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата. Неизползваните хартиени бюлетини най-вероятно ще бъдат унищожени след изборите.



Милена Хинкова осведоми още, че продължава обработката на изборните описи. Общият брой на секциите за района е 330, като най-вероятно през идващите дни ще бъдат разкрити и спомагателни. На този стадий няма проблем с попълването на членове в секционните изборни комисии, като даже има аварийни за ковид-секциите.

Жалбите в РИК досега са свързани най-вече с надлепване на плакати или заличаване на непознати. Има и две тъжби за липса на наложителния текст на банери, гласящ, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР