Членовете на НАТО остават разделени по въпроса за бързото присъединяване

...
Членовете на НАТО остават разделени по въпроса за бързото присъединяване
Коментари Харесай

НАТО е разделена по отношение на присъединяването на Украйна

Членовете на НАТО остават разграничени по въпроса за бързото присъединение на Украйна към алианса единствено няколко седмици преди решителната среща на върха във Вилнюс в средата на юли, съобщи Агенция Франс Прес.


Москва не може да спре Украйна да стане член на НАТО, съобщи ръководителят на алианса Йенс Столтенберг, пробвайки се да разсее всевъзможни признаци на различия преди срещата на върха в Осло.

" Всички съдружници са съгласни, че Москва няма право на несъгласие против разширението на НАТО ", сподели Столтенберг по време на срещата на външните министри от НАТО в Осло. " Движим се напред, съдружниците са съгласни, че Украйна ще се причисли ".

Украинският президент Володимир Зеленски, който приказва на срещата на повече от 40 европейски водачи в Молдова, съобщи, че Киев желае да получи " ясно " решение за бъдещето си в НАТО на срещата на върха.

През 2008 година НАТО се съгласи, че Украйна вероятно ще се причисли към алианса, само че до момента водачите се въздържаха от предприемане на стъпки, като да вземем за пример даване на Киев на проект за деяние за участие, който да дефинира график за приближаването на Украйна към военния пакт.

По време на срещата на върха във Вилнюс водачите на НАТО се стремят да изпратят мощно обръщение за поддръжка на Киев. Но единствено шест седмици преди срещата, натискът върху съдружниците да намерят обща позиция по въпроса какво тъкмо да предложат на Украйна се усилва.

Докато Киев и най-близките му съдружници от Източна Европа приканват за съответни стъпки, които да приближат Украйна към участие, западните държавни управления като Съединени американски щати и Германия са внимателни към всяка стъпка, която може да приближи алианса до война с Русия.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис съобщи, че Киев е претърпял две нашествия, до момента в който е чакал отговор от НАТО в продължение на 14 години.

" Крайно време е фактически да седнем и да намерим напълно съответен отговор на въпроса по какъв начин Украйна ще се приближи до НАТО и по кое време ще стане член на алианса ", сподели той.

Призивът му беше подсилен от естонския му сътрудник, който настоя съдружниците да предложат на Киев явен път към НАТО и да дават ясни гаранции за сигурност след войната, с цел да не останат " сиви зони ", от които Русия да се възползва.

" Украйна би трябвало да получи ясна пътна карта и последващи стъпки за това по какъв начин да влезе в НАТО ", съобщи естонският външен министър Маргус Цахкна.

Столтенберг също прикани за рамка от гаранции за сигурност за Киев, предопределена да възпре Русия да предприеме още веднъж военни дейности против страната.

Според него към момента би трябвало да се уточнят детайлностите.

Други съдружници като Германия и Люксембург подчертаха рисковете, в случай че НАТО избърза да допусне присъединението на Киев, до момента в който Унгария съобщи ясно, че присъединението на Украйна към НАТО не може да бъде включено в дневния ред на идната среща на върха.

" Политиката на отворени порти на НАТО остава в действие, само че в това време е ясно, че не можем да приказваме за приемане на нови членове, (които са) в разгара на война ", сподели немският външен министър Аналена Бербок.

Люксембургският министър Жан Аселборн предизвести, че клаузата на НАТО за взаимопомощ значи, че алиансът ще влезе във война с Русия, в случай че одобри Украйна за член, до момента в който боевете не престават. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР