Членовете на източния фланг на НАТО очакват, че срещата на

...
Членовете на източния фланг на НАТО очакват, че срещата на
Коментари Харесай

Източният фланг на НАТО очаква през юли по-ясен път на Украйна към членство

Членовете на източния фланг на НАТО чакат, че срещата на върха на военния алианс във Вилнюс през юли ще дефинира по-ясен път за Украйна към участие ѝ в алианса, след края на войната ѝ с Русия, обявиха страните от групата " Букурещка девятка " по време на тяхна среща на върха в Братислава, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Съюзниците от НАТО влязоха в спор за скоростта на възможното присъединение на Украйна към алианса, а самият Киев признава, че това не може да стане, до момента в който не завърши войната след съветската инвазия.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски НАТО да даде гаранции за сигурност, в случай че участието към този момент не е допустимо, напомня " Ройтерс ".

Президентите на страните от източния фланг на НАТО, множеството от които граничат с Украйна или Русия, се срещнаха във вторник, като на срещата участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в символ на по-нататъшна поддръжка за доближаване на Украйна с НАТО.

" Ние сме за подсилване на връзките с Украйна що се отнася до съответна практическа помощ, само че и за доближаване в връзките с Украйна ", съобщи на конференция словашкият президент Зузана Чапутова, която беше хазаин на срещата.

" Не считаме това за разширение в посока на или посягане на НАТО към Русия ", добави тя, като съобщи, че вместо това НАТО ще даде гаранции за членовете на алианса, че Русия няма да погълне страни на нейните граници.
Страните от източния фланг, обединени в " Букурещка девятка ", " Букурещ 9 " или Б-9, са България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Някои членове на НАТО обаче се притесняват, че прибързана стъпка може да приближи алианса до директна борба с Русия и президентът на Унгария Каталин Новак предизвести да не се вършат " нереалистични обещания ".

" Очакваме, че във Вилнюс ще надградим политическите си връзки с Украйна на ново равнище и ще сложим началото на нов политически път, който ще докара до участието на Украйна в НАТО, когато изискванията го разрешат ", се споделя в взаимното изказване на Б-9.

 Какво би означавало Украйна да се причисли към НАТО Какво би означавало Украйна да се причисли към НАТО

Президентът на Литва Гитанас Науседа, който ще бъде хазаин на срещата на върха във Вилнюс, съобщи пред кореспонденти, че до момента в който деветте страни единомислещо поддържат участието на Украйна в НАТО, приемането на поддръжка от други съдружници от НАТО е " проблематично ".

" Все още не виждаме накъде ще поемем ", сподели той.

" През оставащите седмици би трябвало да намерим метод да създадем огромна стъпка напред и да не разочароваме упованията на Украйна и нейните поддръжници. Няма да е задоволително да повторим още един път, че вратите на НАТО са отворени ", добави той.

" Русия няма право на несъгласие "

Русия няма право на несъгласие върху присъединението на Украйна към НАТО, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха на страните от формата " Букурещ 9 " (Б-9), заяви " Франс прес ".

" Всички съдружници са съгласни, че вратите на НАТО остават отворени, че Украйна ще стане член на Алианса и че Русия няма право на несъгласие ", акцентира той на срещата на страните от източния фланг на НАТО. Преговорите в словашката столица се водят преди срещата на върха на Пакта, която ще се състои идващия месец във Вилнюс. Столтенберг е заявявал, че на нея ще бъдат взети " извънредно значими " решения.

На тази среща на върха " ще засилим поддръжката си за Украйна с многогодишна стратегия за помощ, с цел да ѝ помогнем да премине от стандартите от руската ера към стандартите на НАТО и да я приближим към НАТО ", добави той. Във Вилнюс " би трябвало да се споразумеем и за по-силен ангажимент за увеличение на вложенията в защитата до най-малко 2 % от Брутният вътрешен продукт ", означи още Столтенберг.

Той акцентира, че работи интензивно, с цел да подсигурява, че " скоро ще приветстваме Швеция като пълновръстен член на този съюз ".
Швеция и Финландия изоставиха десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединение към Алианса в отговор на съветското навлизане в Украйна. стана публични член на НАТО.
Кандидатурата на Швеция обаче е в застой поради възражения, която упреква Стокхолм, че дава леговище на членове на терористични организации. против кандидатурата поради неодобрение от шведските рецензии към дейностите на премиера Виктор Орбан в региона на демокрацията и върховенството на закона.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР