Членове на коалицията от неправителствени организации и граждански групи За

...
Членове на коалицията от неправителствени организации и граждански групи За
Коментари Харесай

Министерски съвет с инфо до природозащитниците за тайно ново проекторешение за Пирин


Членове на обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " получиха по е-поща от Министерски съвет план за решение на държавното управление, касаещо изменение на точка 2 на решение 823 на Министерски съвет от 28 декември 2018 година, а точно - какво ще се направи при възможната поява на капиталово желание за втори кабинков въжен превоз в ски зона Банско в Национален парк Пирин. Това оповестяват от природозащитната организация.

" Изпратеното проекторешение е без пояснения, без претекстове и без информация защо е изпратено. В него не се предлага анулация на решение 821, което е за противозаконната смяна на проекта за ръководство на Национален парк Пирин, която отваря 48% от територията му за застрояване ", изясняват природозащитниците, като ползват и ответният си отговор.

" В отговор на това писмо от държавното управление обединението „ За да остане природа в България “ изпрати следния отговор:

" Предложеното изменение на решение 823 на Министерски съвет не може да реши проблемите от нарушаването на българските закони и европейските наставления, освен тъй като не е обвързано с анулация на решение 821, само че и тъй като в него съществуват термини без ясни избрания и значение като " включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура " или " и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на здания и уреди ". Коалицията „ За да остане природа в България “ би могла да взе участие в разговор за намиране на законосъобразно решение, както и за прекъсване на разделянето измежду българските жители, подбудено от решението на Министерски съвет, единствено в случай че той е обществен. "

Изпращането на това проектопредложение от Министерски съвет става близо месец след противозаконното решение за смяна в проекта за ръководство на Национален парк Пирин ", разясняват от обединението.

" Досега повече от 20 български града и над 10 в чужбина от 3 континента се включиха в няколкото митинга в отбрана на Пирин. За участниците в идващия на 25 януари 2018 година вижте картата:
https://www.zeemaps.com/map?group=2853741

Бяха изпратени сигнали до разнообразни институции:

сигнал до Олаф за възможен спор на ползи по отношение на изявления на комисаря по районно развиване Корина Крецу, че поддържа развиването на Банско

сигнал до Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО за неспазване на решенията му за Пирин

сигнал до Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия за водоравен проблем с практиката за екологични оценки на проектите за ръководство на националните и естествените паркове в България

писмо до Министерски съвет с настояванията на митинга

въпроси от евродепутати към Европейската комисия по отношение на неспазване на две европейски наставления в тази ситуация с Пирин, които доведоха до покачване на въпроса при чуването на българския министър ръководител пред Европейския парламент на 17 януари 2018 година "

Природозащитниците допълват, че в сряда, 24 януари 2018 година следва да бъдат импортирани по алегоричен метод още един път трите претенции до държавното управление.

Те включват: анулация на решението за отварянето на Пирин за застрояване, оставка на екоминистъра Нено Димов и откриване на действителния притежател на ски зона Банско. Акцията е планувана за девет часа сутринта.

Утре обаче няма да има съвещание на Министерски съвет, заради ангажимент на българските министри в Европейския парламент.

Коалицията „ За да остане природа в България припомня, че всички членове на Министерски съвет, в това число министър ръководителя Бойко Борисов са директно осведомени за нарушаванията на европейските наставления и българските закони и плануваното в решение 821 на Министерски съвет, огромно застрояване на Национален парк Пирин. Всяко тяхно деяние и безучастие и обществено разпространяване на погрешна информация остава тяхна персонална гражданска отговорност и хвърля сянка върху престижа на институцията, зключават от природозащитната организация.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР