Членове на Европейския парламент призоваха Литва да засили финансовия си

...
Членове на Европейския парламент призоваха Литва да засили финансовия си
Коментари Харесай

Скандалът Уайъркард стигна до Литва

Членове на Европейския парламент приканиха Литва да ускори финансовия си контрол откакто " Файненшъл таймс " разкри, че следователи подозират финансовотехнологична компания, контролирана и основана в страната, е съизвършител в кражбата на над 100 млн. евро от немската " Уайъркард " седмици преди тя да подаде документи за неплатежоспособност. 

Стасис Якелиунас - член на Екологичен потенциал от литовския " Съюз на фермерите и зелените " - е коментирал за " Файненшъл таймс ", че се надява въпросът, в който е въвлечена локалната компания за разплащания UAB Finolita Unio, би трябвало да послужи като " алармен сигнал " за литовските управляващи. Той счита, че финансовотехнологичните компании изискват прецизен контрол и контролиране, което липсва както в централната банка, по този начин и в органите, разследващи финансови закононарушения, които не се оправят с този бързо развиващ се новаторски бизнес. 

Йенс Цимерман - немски парламентарист от редовете на социалдемократите в Берлин - разяснява, че конкуренцията сред членовете на Европейски Съюз да притеглят фирмите за финансови технологии в страните си рискува " да занижи регулаторните стандарти ".

" Уайъркард " внесе документи за банкрут през юни 2020-а откакто разгласи дупка в салдото си в размер на 1.9 милиарда евро. Прокуратурата в Мюнхен (където е централата на онлайн платформата за разплащания) подозира, че милиони евро са източени в интервала преди оповестяването на неплатежоспособност. Германските следователи ревизират литовската Finolita, която е благосъстоятелност на основаната в Сингапур Senjo Group - един от евентуалните измамнически бизнеспартньори на " Уайъркард ".

Криминалистите подозират, че част от заема за 100 млн. евро, провиснал през март 2020-а от " Уайъркард " на друго отделение на Senjo Group и обработено от Finolita, е било ориентирано към Ян Марсалек - някогашният основен изпълнителен шеф на немската финансовотехнологична компания, който се търси от Интерпол.  Прокуратурата изследва и заплащания за 1.15 млн. евро от " Уайъркард " към литовската компания, фактурите за които са противоречиви. 

Екатерина Говина - шеф на поделението за контрол на финансовите пазари в Централната банка на Литва, съобщи на 17 май, че против Finolita тече следствие от " началото на есента на 2020-а ". Говина показва, че следствието на централните банкери " сега е във финалната си фаза и заключенията ще бъдат оповестени скоро ". Тя твърди, че има " нулева приемливост към прането на пари и към финансирането на терористи в Литва " и че " страната поставя всички старания да ги предотврати ".

Членът на Екологичен потенциал от немската " Зелена партия " - Свен Гийголд - подлага на критика Литовската централна банка, че не е лишила незабавно лиценза на Finolia откакто е била осведомена за транзакциите. Според него институцията " е провеждала по-скоро политика за рекламиране на финансовия бранш, а не за регулирането му ".

Австрийката Елфриде Сикст - съосновател на Европейската самодейност за възобновяване на средства - лобистка група, защитаваща жертвите на киберпрестъпления и измами, дефинира Литва и Естония като " офшорни центрове за финансови услуги на Европейски Съюз ", където приемането на лицензи за учредяване на институции за електронни пари, за разплащателни услуги и за криптовалути " явно е станало доста известно и елементарно ". 

Лиза Паус - член на немския парламент от " Зелената партия " - показва, че свадите към кипърската FBME Bank, Finolita и " Уайъркард " демонстрират, че битката против финансовите закононарушения е мултинационален въпрос и че " надзорът на едрите компании за разплащателни услуги (различни от банките) би трябвало да премине на равнище Европейски съюз ". 

Литовското министерство на финансите и Европейската централна банка  отхвърлят формален коментар на проблема. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР