Членове на бразилското туземно племе мура боядисаха телата си с

...
Членове на бразилското туземно племе мура боядисаха телата си с
Коментари Харесай

Бразилското туземно племе се бори за джунглата в Амазонка

Членове на бразилското туземно племе мура боядисаха телата си с оранжево-червена багра и потеглиха с лъкове и топори към джунглата , подготвени за битка против обезлесяването и унищожаването на обиталището им - амазонската тропическа гора, съобщи Ройтерс.

Над 18 000 туземци мура живеят в Амазонас - най-големия и най-добре непокътнат щат в бразилската амазонска тропическа гора по данни на Неправителствени организации " Институто сосиоамбиентал ".

Членове на племето демонстрираха на кореспондент на Ройтерс регион с размера на няколко футболни стадиони покрай селото им, който е обезлесен, а почвата е прорязана от следи от машини.

" С всеки изминат ден виждаме по какъв начин разрушението напредва: обезлесяване, настъпление, дървосекачество ", сподели представителят на племето Хандерш Уакана Мура.-->

" Мъчно ни е, тъй като гората умира във всеки един миг. Усещаме по какъв начин климатът се трансформира, а светът има потребност от гората ", сподели той.

През първите седем месеца на тази година обезлесяването на Амазонка се е нараснало с 67% по отношение на същия интервал на 2018 година по данни на бразилския институт за галактически проучвания. Службата заяви също, че от началото на тази година горските пожари са се нараснали с 80% по отношение на същия интервал на предходната.

Природозащитници упрекват десния президент Жаир Болсонаро , че приканва за индустриалното развиване на предпазени резервати и подлага на критика санкциите за похищения над околната среда и по този метод предизвиква дървосекачи и фермери, да разчистват горски площи, от време на време с опожаряването им.

Племето мура възнамерява да се бори против дървосекачите и други експлоататори на земята с подаване на тъжби в националната организация за запазване на околната среда и прокурорски служби.
" За тази гора ще се боря до последна капка кръв " , съобщи 73-годишният старейшина Раймундо Прая Белем Мура, който живее на тази земя откогато се е родил.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР