Членът на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС Дончо Златев ...

Членът на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС Дончо Златев

Член на ръководството на СДС поиска партията да напусне ГЕРБ

Членът на Националния екзекутивен съвет (НИС) на Съюз на демократичните сили Дончо Златев е изискал формацията да напусне обединението с ГЕРБ, а управлението на партията да подаде оставка.

Искането си той отправил по време на следизборно съвещание на НИС. Мотивирал настояването си за оставка с " пагубните резултати и убийствената политика, водена до момента " .

" Поисках и ясно да се разбере от членовете на НИС, че за Съюз на демократичните сили и повечето от структурите на партията обединението с ГЕРБ е неработеща и унищожителна " , написа Златев във Фейсбук.

Предложението му е било отхвърлено с 3 гласа " за " , 3 " срещу " и 4 " въздържал се " .

" Още през 2019 година изразих подозрение , че влизането в листите на ГЕРБ ще бъде положително за Съюз на демократичните сили . Тогава срещнах огромна опозиция както в НИС, по този начин и в Националния съвет на Съюз на демократичните сили . Оказах се прав за всичко, което тогава предсказах , само че опиянението на избрани хора и представата им за софрата на властта съумя да убеди мнозинството в положителните планове на сходно съглашение " , споделя Златев.

По думите му партията е стигнала до там, че " ръководителят на Съюз на демократичните сили да би трябвало да пита Десислава Атанасова може ли да се изкаже от трибуната на Народното заседание , седесарите и управлението на партията да схващат , че ръководителят е номиниран за министър ту на отбраната, ту на вътрешните работи, без това въобще да е подложено на каквато и да полемика " .

" Структурите бяха смазани - силните бяха поставяни в позиция да бъдат демотивирани, а слабите бяха унижавани " , показва членът на управлението на Съюз на демократичните сили .

Според него макар че в този момент пред Съюз на демократичните сили стои историческият късмет да се върне там, където му е мястото - " в достоверното дясно и да се пребори за гласовете на десните хора " .

" Никой не споделя , че ще е просто ... Но ще е честният метод да съществува партията, която промени България. На Съюз на демократичните сили е нужно възобновяване , което да го освободи от обременеността на предишното . Съюз на демократичните сили има потребност от нови хрумвания и напълно нов жанр на говорене и показване на каузите, които да обединят българите. Съюз на демократичните сили би трябвало да вдигне очи и да разбере, че светът върви напред, а не обратно , както пее Влади Тотев " , написа още Златев.

Той се обръща и към членовете на Съюз на демократичните сили с думите:

" Приятели, аз имам вяра , че има път напред и можем са си върнем загубеното упование ! Но за целта е време да напуснем обединението с ГЕРБ и да започнем развой по възобновяване на реалното дясно " .

ГЕРБ и Съюз на демократичните сили се явяват дружно от евроизборите през 2019 година насам. През годините преди този момент Съюз на демократичните сили постоянно е търсил сближаване с ГЕРБ, а в следствие се е опитвал да се разграничи от партията на Борисов.

Така беше и през 2013 година, когато партията реши да се обърне към новосъздадения по това време Реформаторски блок. След изборите през 2014 година макар че тогавашният ръководител на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски обяви, че позицията на Република България срещу присъединяване на Борисов като министър председател в следващото ръководство е била " избирателен трик за вдигане на електората " . Стигна се до коалиция сред ГЕРБ и Република България . Борисов стана министър председател , а Лукарски – министър на стопанската система , който постоянно заставаше на позицията на ГЕРБ при спорове сред по-голямата партия и " реформаторите " .

От 2018 година ръководител на Съюз на демократичните сили е Румен Христов, който след изборите на 14 ноември стана народен представител в 47-ото Народно заседание от 23 МИР София.

Източник: mediapool.bg