Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка и президент

...
Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка и президент
Коментари Харесай

Клаас Нот, ЕЦБ: Ще са необходими по-нататъшни повишения на лихвите



Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка и президент на Нидерландската централна банка (De Nederlandsche Bank) Клаас Нот означи в сряда, че към момента има нужда от повече покачвания на лихвените проценти.

На чуване в нидерландския парламент Нот уточни, че сходни ходове може да са нужни, защото инфлацията може да остане " прекомерно висока " за много време. " С оглед на това не съм уверен, че актуалното равнище на стягане (на повишаване) на лихвите е задоволително ", сподели той.

Коментирайки обстановката на финансовите пазари, Нот означи, че те са " извънредно оптимистични и чакат инфлацията да спадне толкоз бързо, колкото се увеличи. За идната година финансовите пазари даже включват като опция намаления на лихвите ".

" Точно в такава обстановка, по-дълъг от упования интервал на парично стягане за ограничение на инфлацията ще усили риска от възобновяване на напрежението на финансовите пазари ", добави той.

По-рано в сряда членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел означи, че повишението на лихвите от Европейската централна банка може да отнеме повече време от нормално, с цел да се отрази на действителната стопанска система и че въздействието може да бъде по-слабо от нормално.

ЕЦБ увеличи главните си лихвени ставки с общо 375 базисни пункта през последните 12 месеца с вярата да укроти инфлацията, като вложителите чакат още две нараствания с по 25 базисни пункта през юни и юли, защото към момента може да отнеме години, преди растежът на потребителските цени да се върне към целевото равнище от 2 на 100.

" Като се има поради актуалният дефицит на работна ръка, може да се чака трансмисията на паричната политика на ЕЦБ към действителната стопанска система да бъде по-слаба от нормално ", уточни тя в изявление за белгийския вестник De Tijd.

Шнабел добави, че заемите с закрепени лихвени проценти също са станали по-разпространени, тъй че може да отнеме повече време от преди, с цел да се види въздействието на по-затегната парична и лихвена политика, защото изискванията във връзка с заемите се трансформират в продължение на няколко години.

" Ако затягащата политика не беше задоволително мощна, инфлацията щеше да се затвърди и битката с нея щеше да коства по-скъпо ", добави тя.

Шнабел омаловажи неотдавнашния спад на базовата инфлация, потвърждавайки, че даже доближат пик в знака " няма да бъде задоволителен, с цел да се разгласи победа ", защото тя търси по-убедителни доказателства, че ценовият напредък ще спадне навреме до 2%.

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: На всяка цена На всяка цена На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР