Член на БСП да оглави министерството на социалната политика, предложиха

...
Член на БСП да оглави министерството на социалната политика, предложиха
Коментари Харесай

Как член на БСП се озова в кабинета Денков като министър

Член на Българска социалистическа партия да оглави министерството на обществената политика, предложиха през вчерашния ден от " Продължаваме промяната-Демократична България " при оповестението на своя проектокабинет. И това, естествено, провокира брожения в дясната общественост. Факт, Иван Кръстев освен е член на Столетницата, само че и интензивно работи за партията си на последния парламентарен избор в родната си Стара Загора. Но също по този начин гравитира към така наречен вътрешна съпротива на водача Корнелия Нинова.

Въпреки това появяването му в кабинета " Денков " се стори на мнозина странна. При късото показване на имената през вчерашния ден от водачите на обединяването, за Кръстев бе упоменато, че е бил в екипа на някогашния евродепутат от левицата Георги Пирински. Този факт, от професионалната му биография, както и цялата му биография не бе прикрит. Списъкът с имената на министрите бе оповестен на уеб страницата на Политическа партия дружно с информация за работните им места и експертизата им през годините.

Ето какво гласи биографията на Иван Кръстев:

" Роден е през 1980 година в Стара Загора. Дипломата си за приблизително обучение придобива в ГПЧЕ " Ромен Ролан "  с профил " Английски език ". Придобива магистърска степен по интернационалните връзки в СУ " Св. Климент Охридски "  и по финанси в Университета за национално и международно стопанство.

Професионалният му път е тясно обвързван с Министерството на труда и обществената политика, където през 2006 година стартира работа в дирекция " Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове ". (Т.е. по времето на тройната коалиция, б.р.).

От 2011 година до 2013 година е основен шеф на основна дирекция " Европейски фондове и интернационалните планове "  към Агенцията по заетостта. През 2013 година е назначен за заместник-министър на образованието и науката, където дава отговор за интернационално и европейско съдействие, ръководство на средствата от Европейски Съюз и интернационалните стратегии. (Т.е. в държавното управление на ГЕРБ).

В интервала 2014-2019 година работи в екипа на члена на Европейския парламент Георги Пирински. От юли 2019 година заема позицията на секретар на Делегация на българските социалисти в Европейския парламент.

В интервала май 2021 - август 2022 година е заместник-министър на труда и обществената политика (т.е. в служебния кабинет на Румен Радев, в който министри бяха след това съпредседателите на Политическа партия Кирил Петов и Асен Василев, б.р.) ".

Около работата на Кръстев като зам.-министър в МТСП има един любопитен детайл. Той бе единственият червен кадър от служебното държавно управление на президента, оживял след последвалата " чистка " на постоянното държавно управление. По-точно тази на " Позитано " 20.

Чистката

Както Клуб Z тогава писа, имаше брожения в алените среди заради обстоятелството, че министри на Българска социалистическа партия започнаха да освобождават назначавани преди този момент свои съпартийци - до един от така наречен вътрешна съпротива. А както е известно, по това време (както и сега) Нинова и Радев не са в цветущи връзки. Така, да вземем за пример в границите на дни от постовете, които заемаха по време на двете държавни управления на президента Румен Радев, бяха освободени три червени фрагмента - Надя Клисурска като заместник-министър на труда и обществената политика, Явор Гечев - като заместник-министър в земеделското ведомство и Пламен Славов, заемащ същата служба в Министерство на културата. И тримата не минават за близки до лидерката Корнелия Нинова. Такъв не е и Кръстев, само че той резервира поста си тогава като зам.-министър в МТСП и остана при Георги Гьоков. Защо - остана необяснено.

От Политическа партия разясниха през днешния ден пред Клуб Z, че са се спрели на Кръстев, защото работели добре с него като длъжностен министър, като настояват, че на процедура той е съществена тяга в министерството.

Недоволството обаче е подбудено от обстоятелството, че той изповядва полезностите на Българска социалистическа партия, като се споделят негови обществени изяви, като празнувания на Деня на успеха и други сходни. Както е известно социалистите са срещу помощ за Украйна, " за " отсрочване за еврозоната, а в този момент провеждат и референдум за джендър идеология в учебно заведение.

По мотив номинацията му за проектокабинета през днешния ден се изрече сериозно лидерката Нинова - нито бил питал партията, нито я е уведомил, съобщи тя.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР