Читател на Burgas24.bg сигнализира за погазване на закона, с което

...
Читател на Burgas24.bg сигнализира за погазване на закона, с което
Коментари Харесай

Читател на Burgas24.bg сигнализира за брутално погазване на закона по нашето Черноморие

Читател на Burgas24.bg алармира за тъпчене на закона, с което са ощетени хиляди работещи в рибното произвеждане, по нашето Черноморие.

" От години по нашите плажове се прави нерегламентиран икономически улов на бяла пясъчна мида със неразрешени драгиращи уреди. Чрез тях се копае в  дъното за мидата с научното название “Donax Tranculus ", която живее заровена под повърхността на пясъчното дъно.

Според българското законодателство потреблението на дънни тралове и драги за рандеман на миди и улов на риба е безусловно неразрешен. Водолазения прийом на улов за типа “ Donax Tranculus “  е неосъществим, само че в това време се дават лицензи за улов и се позволява експорт, като се попълня документи с погрешно наличие.

Точно тук идва въпросът къде е ИАРА и за какво бездейства, макар нееднократние сигнали, които е получавала. Остава въпросът на какво се дължи това безучастие, нехаене, или нещо друго. Бракониерските нападения зачестяват и стават все по - брутални. Напоследък дъното се разорава всекидневно и се унищожава фауната, с която се хранят дребните риби. Унищожава се хранителната верига на доста морски жители, защото това тралене убива върха на хранителната верига на доста типове. Освен това самите миди са  филтъра на морето! Няма съответна възбрана за улова на типа и популациите му, даже когато той се намира в размножителен интервал.

Уловът се реализира със самоделни драги, на които са заварени дълги зъби от арматура, които копаят надълбоко пясъчното дъно. Обръщат микросвета на всички водни жители в този слой – скариди, раци, риби дракони, морски езици и писии, хайвер, миди и ги унищожават значително по този метод. Подобни нововъведения са строго неразрешени от закона, само че липсва съответен надзор по спазването му.

Прекомерният напън върху мидата оказва негативна опция за възпроизводство на самия тип. Големия брой нелегабно работещи лодки, без съгласуваност,  кръстосват едни и същи полета. Няма нито една норма, която да регламентира, че уловът е стеснен до несъмнено количество. Отделен е въпросът, както стана дума, че този улов е безусловно противозаконен.

От друга страна прекупвачи са плъзнали от Шабла до Синеморец и оферират заплащане в кеш и незабавно, на цена към 5 до 7 лева на кг. При приблизително добър улов една лодка вади дневно по 200-300 кг бяла мида, което прави чист приход от 1200-2000 лева Трябва да се има поради, че това заплащане не e регламнетирано също.

В умозаключение от горе написаното, едно можем да кажем сигурно – безусловно належащо е по-добре да се урегулират връзките сред индивида, морето и аквакултурите, с цел да не се стига до застрашаване на типове и да запазим живо нашето море. Затова хората, които са ангажирани с рибното произвеждане и имат постоянно издадени лицензи и заплащат заплати на хиляди служащи, са директно наранени от този противозаконен улов и за следващ път ставаме очевидци на парадоскса по какъв начин изрядните платци и тези, които съблюдават законите, страдат за сметка на дребни тарикатски номера от самозабравили се бракониери. И тъкмо тук е ролята на регулиращите органи, които са длъжни да си влязат в ролята и да не позволяват подобен вид парадокси! ", гласи сигналът на нашия четец.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР