Читалищата в Ситово, Лилково и Белащица спечелиха финансиране от Национален

...
Читалищата в Ситово, Лилково и Белащица спечелиха финансиране от Национален
Коментари Харесай

Три читалища в община „Родопи“ ще реализират проекти с финансиране от фонд “Култура“


Читалищата в Ситово, Лилково и Белащица завоюваха финансиране от Национален фонд „ Култура “. Трите културни средища от община „ Родопи “ са утвърдени за финансиране по „ Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество “.

НЧ „ Родопски прогрес 2019 “ в село Ситово ще получи 14 997 лв. за плана „ Бабината ракла “. Предвижда се да се възстановят и разпространяват обичайни занаяти, техники на земеделие и обвързваните с тях празници в региона на междинните Родопи.

Проектът „ Възраждане на фолклорен фестивал “ на НЧ „ Просвета-1929 “ в село Белащица е на стойност 15 хиляди лв.. Целта е да се показа многообразието на българската фолклорна традиция. Фестивалът ще събере танцови сформира от разнообразни краища на страната, които посредством музика и танц ще създадат ефектна презентация на своята фолклорна група. Събитието ще приключи с юбилеен концерт на Търговска колегия “Калина “, които празнуват 15 години от основаването на състава.

Третият финансиран от Национален фонд „ Култура “ план „ Празници, обичаи и творчество: Първо сме българи “ на НЧ „ Родопска искра 2020 “ в село Лилково ще получи 14 994 лв. и планува пет креативен работилнички на български занаяти, тематично свързани с празници и обреди. В рамките на плана ще се провеждат работилница за художествено плетиво и за направа на кукерски маски, стъкларско ателие и ателие за грънчарство и художествена керамика, както и креативна работилница, обвързвана с празника Еньовден. Изработените произведения ще бъдат презентирани на кукерските игри Старци и на специфична галерия.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР