Чиста тоалетна с нужните принадлежности, зеленина, топли цветове, музика и

...
Коментари Харесай

Промяната отвътре: иновативни проекти за нови тоалетни в 29 софийски училища

Чиста тоалетна с нужните такъми, зеленина, топли цветове, музика и стикери с послания. Това са част от концепциите на деца от столични учебни заведения, които са включени в програмата " София избира " за ремонт и възобновяване на учебни тоалетни. Миналата година планът беше определен от софиянци за реализацията посредством така наречен цивилен бюджет на столицата в размер на 1.5 млн. лева с Данък добавена стойност. Нуждата жителите да се молят за модерни и естествени тоалетни тогава.

Хубавата вест е, че самодейността даде подтик нещата да се случат по-различно. Идеята не е просто да се усвоят едни пари за ремонт, а да се даде образец с новаторски и разчупени планове, както и тази процедура да се продължи. И може би най-важното е, че този път не общината е тази, която взема решение кое по какъв начин да се прави, а хората - локалната дейна общественост от родители, шефове, както и самите деца. В тях ще е контролът.
Много искащи
Това е заложено още в критериите за избор на учебни заведения, които да се ремонтират. Те включват намесата на дейните жители, анкети, избора на проектанти (най-вече измежду локалната общност), включването на децата при изработването на дизайна на тоалетните. В последна сметка са се класирали 29 учебни заведения, които ще обновяват тоалетните си това лято (виж графиката). Общо са кандидатствали 72, като 12 са останали като запаса. Големият интерес от страна на учебните заведения и невъзможността всички да бъдат " подкрепени " със средства от общината единствено издава какъв брой неотложен и изчерпателен е казусът с неналичието на естествени тоалетни за децата. И то в случай, че гимназиите не са имали право да вземат участие, тъй като фокусът е да се основат условия първо за най-малките.

Проблемът е, че доста учебни заведения не могат да си разрешат да вършат поправки на пространствата поради дребния делегиран бюджет, който е за поддръжката на задачите здания. Най-често се среща практиката да се вършат " кръпки " на проблематичните точки, до момента в който ремонт на тоалетната изисква ВиК и електрическа част, парно и прочие и таман поради това постоянно остава на назад във времето.

Средствата, отпуснати по програмата, обаче отново не са задоволителни за цялостни поправки на пространствата и на множеството места ще са частични. " Тези средства са извънредно незадоволителни да се ремонтира цялата санитарна база, ние бихме предпочели да има по-голям пакет, само че поради това, че се случва за първи път, има доста претенденти. Щеше да е доста мъчно да се откаже на 60 учебни заведения ", разяснява за " Капитал " урбанистката Деница Шилигарска, която е създател на концепцията, дружно с арх. Ивелина Иванова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР