Чипровци стана център на приятелството с Армения, съобщи директорът на

...
Чипровци стана център на приятелството с Армения, съобщи директорът на
Коментари Харесай

Чипровци стана център на приятелството с Армения /снимки/

Чипровци стана център на другарството с Армения, заяви шефът на историческия музей в града доктор Анита Комитска. В залата на килимите в музея арменски деца демонстрираха своето изкуство. „ Идеята е по един ден в годината да посветим на етносите и народите, с които живеем от епохи. Първи са арменците, тъй като двата народа са дружно от епохи. Арменци и прабългари са се сражавали дружно в борбата на Армения с Персия през пети век. Тогава са се заселили и първите арменци на Балканския полуостров. През Средновековието е втората вълна, а в годините на Третото българско царство след геноцида в Западна Армения цар Фердинанд и цар Борис Трети одобряват в България хиляди арменски бежанци ", акцентира Комитска.
Днес в България арменците са към 10 000. В Чипровци бяха деца и възрастни от общоарменския благотворителен съюз „ Парекордзаган " - София. Организацията работи за съхраняването и популяризирането на арменската просвета в България.
Пред поданици и посетители на Чипровци деца от неделното учебно заведение „ ХайЛер " показаха арменска лирика, танци и песни. Всичко обаче стартира с „ Арменци " на Яворов.
За огромния Пейо Яворов арменски деца научават от ранното си детство. В столицата Ереван даже има учебно заведение, което носи името на поета, възпял тъгата и фантазиите на арменския народ по време на геноцида.
„ Армения и България се допират и приближават в разнообразни аспекти - история, светоусещане и блян към развиване. Като опознаваме вярата, бита, културата и историята си, ще обогатим себе си и идващото потомство. ", акцентира Гроника Кавафян, ръководител на общоарменския благотворителен съюз.
Неделното учебно заведение се посещава от 25 деца на друга възраст. Там те усъвършенстват арменския си, срещат се с културата на своята страна, изясни почетният ръководител на съюза Соня Авакян - Бедросян, която от три десетилетия се грижи за запазването на арменската еднаквост в България и по света.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР