Чиновниците от американското министерство на отбраната сериозно са заговорили за

...
Чиновниците от американското министерство на отбраната сериозно са заговорили за
Коментари Харесай

Washington Post : Хиперзвуковите ракети на Русия и Китай не дават мира на Пентагона

Чиновниците от американското министерство на защитата съществено са заговорили за изоставянето от Русия и Китай в региона на хиперзвуковото оръжие, оповестява The Washington Post. Вестникът написа, че до тази обстановка води изключителното „ разпределяне “ на Пентагона – само че в този момент той интензивно създава както лични аналогични ракети, по този начин и средства за защита против тях.

Китай и Русия съумяха да застигнат Съединени американски щати, получавайки „ технология, която към този момент дълги години самият Пентагон безрезултатно се пробва да създаде – маневрена ракета, способна да лети със скорости няколко пъти превъзхождащи скоростта на звука и в течение на час-два да нанесе удар по всяка точка на света “, написа The Washington Post, базирайки се на американски военни служители. Както акцентира наблюдаващият от изданието, вероятността за проваляне в тази конкуренция на въоръжението, а също по този начин, в по-широк смисъл, „ растящите провокации от страна на свръхдържавите по целия свят “, „ безшумно “ принуждават американското министерство на министерството на защитата да създаде създаването на хиперзвуковата ракета най-приоритетната си задача.

Според данните на The Washington Post, новият заместник-министър на защитата по въпросите за научно-изследователските и опитно-конструкторските разработки Майкъл Грифин в своите последни речи и обръщения към Конгреса „ искрено “ приканва военния естаблишмънт на страната и неговите поръчители да стартират да работят колкото се може по-скоро, предупреждавайки, че в противоположен случай „ съперниците “ на Вашингтон ще получат голямо предимство. В частност тази година Грифин приказва, че Русия и Китай, които имат „ детайлни “ стратегии за разработки, „ се намират доста напред спрямо нашата сегашна позиция в на практика проект “ и Съединени американски щати в този момент „ би трябвало да догонват “, написа в материала. „ Съединени американски щати към този момент не вършат всичко, което е належащо да създадат във връзка с реакцията на опасността от хиперзвуковите ракети. Аз се съгласих да правя длъжността си не, с цел да реализирам паритет с съперника. Искам още веднъж да ги накараме да се тормозят от това по какъв начин да ни догонят “, съобщи заместник-министърът в друго свое заявление.

Както отбелязва създателят на публикацията Военновъздушни сили на Съединени американски щати наскоро оповестиха скорошното подписване на контракт за разработка на хиперзвукова ракета с компанията „ Локхийд Мартин “ за един милиард. На собствен ред представители на „ Боинг “ обявиха, че корпорацията възнамерява да влага средства в английска компания, занимаваща се с производството на високотехнологични двигателни установки, на чиято основа е допустимо основаването на хиперзвукови ракети. Поради това, че такива типове ракети се движат на големи скорости – минимум пет пъти скоростта на звука, или примерно сред 1,5 до 8 км/сек. – те могат да летят на релативно ниски височини, по този начин заобикаляйки вражеските радари, разяснява наблюдаващият от The Washington Post. Освен това, за разлика от балистичните ракети, чиято траектория на полета е закрепена, а значи и предсказуема, хиперзвуковите ракети могат да маневрират, което доста затруднява тяхното отражение, акцентира журналистът.

Пентагонът се „ надпреварва “ за хиперзвуковите технологии повече от 10 години, припомня създателят. След терористичните актове о 11 септември 2001 година, когато американските въоръжени сили стартират лова за Осама бин Ладен, военните служители „ вземат решение, че е належащо оръжие за бърз удар, в случай че да вземем за пример постъпи информация за неговото местоположение или в случай че разузнаването заяви, че някоя страна се готви да нанесе ракетен удар “, отбелязва се в публикацията. Управлението за перспективни планове към министерството на защитата на Съединени американски щати (DARPA) скоро по-късно започва стратегия с кодовото име Falcon („ Сокол “ – англ.), чиято цел е основаването на хиперзвуково оръжие, способно да доближи космоса и да носи бойна част с маса от повече от 450 кг. само че след неуспеха на тестванията на опитния пример през 2010 и 2011 година Пентагонът се отхвърля от програмата, а конгресът приключва финансирането ѝ. Сега служителите от американското министерство на защитата признават, че съжаляват, че не са показали тогава повече „ упоритост “, написа създателят от The Washington Post.

Според вестника, някогашният служител от командването на Военновъздушни сили на Съединени американски щати Уилям Лаплант, напътстващ въпросите за материално-техническото обезпечаване неотдавна споделя в изявление пред медиите, че проблемите с създаването и внедряването на новите технологии се свързва ненапълно с това, че американските военни „ са се отпуснали “ прекалено много. „ Възгордяхме се в механически проект и просто по дифолт се счита, че сме по-добри от останалите. А апропо Русия и Китай имат доста положителни инженери “, The Washington Post цитира думите на Лаплант.

Москва и Пекин, по някои данни, към този момент дълги години интензивно се занимават с създаването на хиперзвуково оръжие и са съумели да се окажат пред Съединени американски щати, отбелязва създателят. Така съветският президент Владимир Путин в речта си малко преди избирането му на нов мандат, „ се хвалеше, че страната му е основала високотехнологична ракета с нуклеарна бойна глава, способна, излитайки от съветския Краен Север да пресече Атлантическия океан, да премине около южния завършек на Африка, а по-късно да се запъти към Съединени американски щати “, акцентира журналистът. Впрочем, поради заявките на американските военни служители, им е било добре известно за опциите на Русия още преди речта на президента, написа в публикацията.

Между другото, в Пентагона настояват, че министерството приема сходни закани с цялата им съвестност и работи освен над основаването на лично хиперзвуково оръжие, само че и над създаването на средства за защита от него. Както оповестява The Washington Post, DARPA сега продължава работата над хиперзвуковия мотор, а също по този начин над „ апарат-планер “, който да се спуска на ракетата, а по-късно с хиперзвукови скорости да долита до задачата. Впрочем подробна информация за хода на разработките в ръководството не разкриват – базират се на секретността.

Гореописаните стратегии преди всичко целят „ настигането на съперниците “, а някои считат, че Съединени американски щати би трябвало да употребяват повече мощ точно за основаването на средства за защита. „ Ако нашите съперници разработят и разпрострат хиперзвукови ракети да получим ефикасни способи за отбрана от тях, актуалната конкуренция може да се организира тук, у нас “, съобщи в изявление пред The Washington Post Тод Харисън.

Макар и Агенцията на Съединени американски щати по противоракетна защита да отхвърля да дава коментар за материала, ръководителят ѝ генерал-лейтенант Самюел Грийвс в послание към Конгреса тази година съобщи, че битката против свръхзвуковите ракети е „ основен приоритет “ за него, а начало на работата над нея е основаването на усъвършенствани датчици, които да могат да откриват бързите ракети, написа The Washington Post. Чиновникът също по този начин отбелязва, че изоставането на Съединени американски щати от Русия и Китай е изцяло действително и по тази причина провокира терзания: „ Сега нямаме комплекси, които да носят такава опасност за тях, както няма и средства за отбрана от такива комплекси. Ако те решат да ги употребяват, ние ще се окажем в неизгодно състояние. Един от главните ми цели е отстраняването на подобен минус посредством основаването на наши лични системи, които както да ги подлагат на сходен риск, по този начин и да обезпечават защитата “, съобщи Грийвс.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР