Чинчилата е вид дребен гризач, който произлиза от Южна Америка

...
Чинчилата е вид дребен гризач, който произлиза от Южна Америка
Коментари Харесай

Отглеждане на Чинчила вкъщи

Чинчилата е тип малък гризач, който произлиза от Южна Америка и по-точно от дивите елементи на Андите. В природата тези дребни животинки населяват пещери и скали. В предишното тези гризачи са били убивани и одирани от индианците поради красивите им кожи.

Днес обаче се отглеждат и като домашни любимци, защото с изключение на огромни чаровници, чинчилите са и обществени животни, които обичат да си играя със стопанина си. Чинчилата буди трогване най-много поради своята пухкава, мека и фина четина, която елементарна е обагрена в разнообразни нюанси на сиво. Срещат се и бели чинчили.

Друга причина тя да подхожда доста на хората е, че носи физически черти по едно и също време на мишка, заек и катерица. Чинчилата също спада към компактните домашни любимци, защото нормално тежи не повече от 1 кг, което е прави подобаваща за развъждане и в по-тесни жилища. Какво би трябвало да знаем преди да си вземем чинчила?

Отглеждане на чинчила в апартамент

Отглеждането на чинчила в апартамент може да се реализира без проблем, в случай че преди да поканите животното вкъщи, си набавите всички продукти, от които то ще има потребност. Най-важният от тях е клетката на чинчилата.

Въпросната клетка съставлява нещо като пластмасов леген или корито, което разполага с преносима железна горна част. Клетката може да бъде на няколко етажа, като колкото по-голяма е тя, толкоз по-голяма независимост на деяние ще има чинчилата.

Чинчилите обожават да се катерят и да си играят, по тази причина е добре в клетката да има разнообразни съоръжения, които да ги подтикват да правят физически съоръжения. Хубаво е да постелите пода на клетката с талаш от трепетлика, защото в случай че употребявате стърготини от кедър или борово дърво, животното може да ги погълне и да си навреди.

Снабдете клетката на чинчилата и с поилка, като не забравяйте да сменяте водата всеки ден. Снабдете клетката и железна купичка, където да се реализира храненето на чинчилата.

Друг доста значим продукт, който би трябвало да внасяте през ден в клетката на пухкавия гризач легенче със специфичен прахуляк (може да се закупи от зоомагазин). Той е нужен на гризача, с цел да прави по този начин наречената прашна баня, с която поддържа чистотата и здравината на козината си.

Когато избирате място за клетката на чинчилата, би трябвало добре да помислите. Спрете се на някое по-тъмно и безшумно място, където чинчилата да се усеща в сигурност. Това важи изключително за бременните чинчили. Имайте поради, че всеки мощен звук може съществено да травмира животното и даже да му аргументи съдбовен край.

Друг фактор, който би трябвало да се вземе поради при разполагането на клетката в тясно жилище е, че животното е интензивно най-вече през нощта, тъй че в случай че сте я поставили наоколо до леглото си, има заплаха да пречи на съня ви.

 Чинчила

Колкото и да е огромна клетката на чинчилата обаче, животното би трябвало да бъде пускано на разходка всеки ден. За задачата си изберете някоя стая, която е оптимално обезопасена.

Никога не забравяйте, че чинчилата е гризач и като подобен може да опита да разнообрази дневното меню с кабели, дървени мебели и всевъзможни пластмасови предмети. Препоръчително е стаята да е не разполага с труднодостъпни за индивида места, защото животното ще се скрие там и след това ще ви е доста мъчно да го извадите.

Отглеждане на чинчила в къща

Ако живеете в къща, също би трябвало да снабдите животното с нужните му клетка и продукти. Разбира се, тук ще можете по-спокойно да отглеждате чинчилата, защото ще имате повече свободно пространство и чинчилата ще се усеща по-спокойно.

Ако къщата ви разполага с тераса, можете да оставяте за няколко часа клетката на животното на открито, като това е добре да се случва на смрачаване, защото мощното слънце не се отразява добре на животното. Ако на терасата ви е прекомерно шумно, избягвайте да държите чинчилата там, защото шумът от кудкудякащи наоколо кокошки и пуйки също би я смутил.

Практиката чинчилата да се пуска на двора не е изключително публикувана, защото животното елементарно може да бъде нападнато от вътрешни и външни паразити. Все отново някои стопаните от време на време извеждат вечер чинчилата на открито като я слагат в особено обособени за задачата места в градината, като я следят да не бъде нападната от друго животно.

Ако си позволявате да пускате и храните чинчилата в градината, ще е нужно на няколко месеца да вършиме фекално проучване за вътрешни паразити на животинчето, както и да преглеждате козината му за съществуване на външни вредители.

Чинчила и други домашни любимци

Чинчилата е много обществено животно, на което не му стигат само контактите с човек. Ето за какво се предлага тя да бъде отглеждано с друго животно от същия тип, по опция и от същия пол. За да се схваща добре мъниците, те би трябвало да са на една и съща възраст и да са дружно от бебета.

С животни като кучета и котки е целесъобразно чинчилата да не бъде срещана, защото в дивата природа тези хищници постоянно атакуват и изяждат пухкавото мъниче, тъй че то има присъщ боязън към тях. Ако към този момент имате някой от тези домашни любимци вкъщи, дръжте клетката на чинчилата надалеч.

Чинчила и дете

Чинчилите са другарски настроени същества и могат да се привържат към човек. Като цяло те не биха навредили на вашето дете, само че както знаем, всеки случай е самостоятелен самичък по себе си.

Преди да позволите на детето си да поддържа връзка с чинчилата обаче, би трябвало да му кажете да не ползва напън върху тялото на животното, защото е доста нежно. Дори единствено едно неправилно придвижване от страна на човек може да накара плаващите ребра на чинчилата да се мръднат и да наранят някой неин орган.

Ако решите да се грижите за чинчила и още нямате такава, разгледайте тези разгласи за чинчила.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР