Чинчилата е симпатичен гризач, чиято родина са далечните земи на

...
Чинчилата е симпатичен гризач, чиято родина са далечните земи на
Коментари Харесай

Как да храним чинчилата

Чинчилата е приветлив гризач, чиято татковина са далечните земи на Южна Америка. Чинчилите са дълголетници измежду гризачите. Подходящото хранене и положителната грижа са условия новият ви домакински любим да бъде с вас 15 или даже 20 години.

Клетките на чинчилите би трябвало да са просторни, покрити с пясък и постоянно почиствани. Като цяло те са доста чистолюбиви животни, не миришат и не основават доста грижи. Привързват се към стопаните си и търсят тяхното внимание. Любопитни са и с интерес изследват всичко ново.

Подходящи храни на чинчилите са богатата на протеин и минерални субстанции люцерна, семената, ядките и изсушена трева. Поинтересувайте се в зоомагазина за специфичните смески за чинчили. Гранулирана храна се дава на животинчето по една до две супени лъжици заран и вечер.

Това са и главните хранения на чинчилата, които би трябвало да се правят едновременно. Добре е храната да се слага в железни, а не пластмасови съдинки. Същото важи и за поилката. Водата на чинчилата би трябвало да се сменя всекидневно.

Един от наложителните детайли в дневното им хранене би трябвало да е сеното. Сушените растения с по-дебели стъбла чинчилата употребява, с цел да поддържа зъбите си. Отделно в клетката можете да оставите и сухи клончета, с които животинчето също ще играе и ще гризе. Както стана ясно, люцерната също е подобаваща за гризача храна, само че при нея би трябвало да се внимава с количеството.

Прекаляването може да докара до нарушена функционалност на храносмилателната им система и пикочните пътища. Както и до други проблеми при чинчилите. За да разнообразите дневното им меню, давайте им още добре измити и леко сварени дървени клончета от плодоносни дръвчета. Тези гризачи обичат още листа от глухарчета и пълнозърнести храни, само че още веднъж в дребни количества. Спазвайте пропорциите, с цел да живее чинчилата ви щастливо и дълго.

Противопоказно е да храните чинчилата с артикули, съдържащи захари. Организмът им не може по подобаващ метод да ги обработи, ето за какво никога не им давайте нищо сладко, даже и сушени банани или стафиди. Трябва да се внимава също и с продуктите, съдържащи доста мазнини, както и със суровата храна, която води до отичане.

Ако сте решили да отглеждате чинчила и към този момент сте осведомени с всички нужни грижи за това пухкаво творение, разгледайте тези разгласи за чинчила.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР