ЧЕЗ Разпределение България обезопаси рисково за птиците трасе в района

...
ЧЕЗ Разпределение България обезопаси рисково за птиците трасе в района
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение България обезопаси рисково за птиците трасе в района на Кресненското дефиле


ЧЕЗ Разпределение България обезопаси рисково за птиците трасе в региона на Кресненското дефиле. С цел минимизиране на риска за живота на белоглавите лешояди, бяха сложени специфични уреди – железни гребени, бодливки и изолатори, които недопускат птиците да кацат по стълбовете и ги защищават от контакт с проводниците. Дейностите бяха осъществени в съдействие с Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) и завършиха в средата на март.

Кресненското дефиле е извънредно значим регион за живота на белоглавите лешояди, защото от 2010 година насам по план на ФДФФ и Зелени Балакни в региона са освободени към 50 лешояда за основаване на локална колония. Местните птици към този момент притеглят и други от Сърбия, Македония, Хърватска и Гърция. Електропроводите в региона от една страна се явяват подобаваща спирка за отмора на птиците, обитаващи региона, а от друга - попадат в миграционния път на птиците от прилежащите страни.

„ Белоглавият лешояд е със статут на „ заплашен тип “ и е вписан в Червената книга на Република България. Именно заради тази причина се усещаме виновни да опазваме неговия живот и местообитание “, сподели Мария Георгиева, началник бранш „ Екология “ в ЧЕЗ Разпределение България.

Монтираните от ЧЕЗ Разпределение уреди са предоставени безплатно от ФДФФ в партньорство със Зелени Балкани, в границите на план „ Нов живот за лешоядите” LIFE14NAT/BG/649, а разпределителното сдружение обезпечи подготовката на мрежата за работа, човешкия и механически запас за осъществяване на дейностите.

Тези ограничения са част от дейната политика на ЧЕЗ Разпределение България за запазване на биологичното многообразие на лицензионната територия на сдружението.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР