"ЧЕЗ Разпределение България" и Българското дружество за защита на птиците

...
"ЧЕЗ Разпределение България" и Българското дружество за защита на птиците
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение България започва поредица от мерки за защита на щъркелите

"ЧЕЗ Разпределение България " и Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ стартират поредност от ограничения за запазване на белия щъркел по плана "Живот за птиците ". Началото на акцията е с идването на пролетта и завръщането на птиците в страната, се показва в известие от пресцентъра на "ЧЕЗ България ".

Дейностите по плана плануват за целия му интервал "ЧЕЗ Разпределение България " да инсталира 900 платформи за покачване на щъркелови гнезда, което ще понижи случаите и ще минимизира опасността за живота на щъркелите вследствие на до момента с детайли от мрежата. Платформите ще спомогнат за запазване на околната среда посредством попречване на пожари и ще съкратят броя на спиранията на електрозахранването, провокирани от контакта на птиците с мрежата.

Като част от ограниченията за отбрана на щъркелите, при започване на март, в границите на плана, е инсталирана камера в едно от щъркеловите гнезда в село Драгушиново, община Самоков. С нейна помощ от близко ще бъде следен животът на щъркеловото семейство. Това е един от методите за обширно изследване на всекидневните привички на птиците. Проучването ще помогне за набелязване на съответни ограничения и стъпки, които биха били потребни за птиците, и на по-късен стадий - приложени от двете сдружения.

"Белият щъркел е една от най-обичаните птици в страната. Завръщането му по родните земи съответствува с настъпването на пролетта. Да опазим този значим и прочувствен за хората знак е една от главните задачи на плана "Живот за птиците " и ние влагаме доста старания в нейното осъществяване ", е споделила Мария Георгиева, началник на бранш "Екология и пожарна сигурност " в "ЧЕЗ Разпределение България ", представена в известието.

Като част от акцията, в края на март т.г. "ЧЕЗ Разпределение " и Българско дружество за защита на птиците ще разгласят старта на конкурс за план на рисунка на тематика "Електрическите стълбове - дом на дивите птици ". Отличените художници и актьори ще получат опция да претворят своите планове върху разпределителни касети по основните улици на няколко града в страната.

Проектът "Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от "Натура 2000 " в Западна България " /LIFE16 NAT/BG/000612 или "Живот за птиците "/ е с бюджет 2,65 млн. евро. "ЧЕЗ Разпределение " е вложил в него над 800 хиляди евро, както и човешки запас и старания за неговото осъществяване. Финансиране от 1,85 млн. евро е обезпечено от Европейската комисия по програмата "Life " на Европейския съюз. Дейностите по понижаване на спора: диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, ще продължат до края на 2022 година, осведомят от сдружението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР