Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика представя своето жури

...
Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика представя своето жури
Коментари Харесай

Винаги мъничко шумете - заслужава си да чуеш думите от папата

Четвъртото издание на състезанието за добра публицистика показва своето жури в серия от изявленията. Не тъй като те имат потребност от показване. Напротив - имената им са задоволителни и приказват доста, тъй като те са изявени публицисти, потвърдени през годините с материалите и почерка си. Питаме ги за някои значими за специалността моменти, за персоналната им битка в специалността, за критериите за обективност през днешния ден, за сетивността към подправените вести.

Говорят специалистите по тематиката, които има какво да кажат за положителната, чистата публицистика и които ще правят оценка кандитатите в състезанието на най-големия интернет портал Dir.bg.

Методи Владимиров е водещ и продуцент на Новините на NOVA. Присъединява се към екипа на NOVA през 2017 година. Преди това е бил част от екипа на две от националите малките екрани. Професионалният му път стартира през 2013 година. Той отразява едни от най-горещите събития на международната сцена. Като специфичен делегат е следил митингите в Румъния и Македония, бежанската рецесия в Гърция, анексирането на Крим, терористичните атентати на остарелия континент, опита за държавен прелом в Турция, както и редица естествени бедствията, пред които се изправи Европа през годините. В ежедневната си работа Методи следи тематики, свързани с финансите на българите, енергетиката и стопанската система. Роден е в София и е квалифициран магистър със компетентност " Продуцентство и културни промишлености " и бакалавър по " Журналистика и масмедии ". Определя себе си като твърдоглав късметлия. Телевизията се трансформира в негова пристрастеност, само че и в огромна отговорност.

- Методи, запитвам те като човек, който всекидневно следи осведомителния поток професионално - по какъв начин да познаем положителната публицистика в морето от информация?
- Добрата публицистика постоянно се отличава - блестящо, друго и даже необичайно. Истината е, че това я прави качествена. Журналистика, която дава отговор на съществени правила като обективност, меродавност, задълбочена инспекция на информацията и качество на материала. Важна роля играе и любознанието на публицистите - желанието да научиш и прочетеш всичко по тематиката, с цел да може да направиш най-хубавия репортаж. Може би морето от информация също оказва помощ на качествената журналистическа " капка " да се отличи рано или късно.

 Снимка: Личен списък

- Конкурсът на DIR.BG за добра публицистика започва, ти си част от журито. Какви материали и създатели очакваш да вземат участие?
- Надявам се четвъртото издание на състезанието да провокира младите създатели, които се интересуват от публично значими тематики. Автори, които да търсят, намират и най-важното да " разсънват " аудиторията с материалите си. Много желая да видя нещо друго. През последните години сме заобиколени от голямо количество информация. Всеки е публицист, без значение дали може и дали има смисъл да го прави. Искам да намерим хората, родени за тази специалност. Автори, които вършат публицистика за хората, а не за славата.

- Какви са критериите, по които би отличил най-хубавите материали?
- Качество, меродавност, безпристрастност, съществуване на всички гледни точки, обективност. Критериите са доста, тъй като и състезанието търси най-хубавите създатели. Материалите би трябвало да имат добавена стойност - ще проследявам дали отразяват значими тематики, дали вземат решение проблеми, дали създателят е вложил душа в тях.

- Кой беше последният журналистически материал, който направи усещане съгласно теб?
- Примерите са доста. Мога да откроя редица материали както от огромните малките екрани, по този начин и от разнообразни уеб сайтове и платформи. По-скоро ще кажа, че през последните години ме впечатляват човешките истории. Лекарят, който споделя " Дишай ". Жената, която живее в чужбина. Децата, които ни учат на всичко. Българите, които покоряват света.

- Помниш ли своето начало в публицистиката?
- Винаги ще го помня! В интерес на истината, аз помня всяка една история, която съм разказвал. Помня всяко място, на което съм бил, само че началото беше епично! Вълнение, терзание, стрес, сърцетуптене, буца в гърлото. Имаше от всичко! Никога няма да не помни - дребното момче в огромния нюзрум. Помня и всички сътрудници, от които се учех и които са ми помагали през годините. Щастлив съм, че в този момент аз мога да съм в ролята на този, който оказва помощ на новите сътрудници, които влизат в специалността. В екипа на NOVA, да вземем за пример, има редица одобрени и потвърдени имена, които всеки ден споделят опита си. Именно това е най-ценното в нашата специалност - да има от кого да се учиш. Да има престижи в гилдията.

 От горещата точка – изборите в Истанбул
От горещата точка – изборите в Истанбул
Снимка: Личен списък

- Какво дава и какво взема тази специалност?
- Тази специалност дава всичко! Разбира се, дано сме реалисти. Всеки от нас би трябвало да е подготвен да заплати цената - бодърствуване, отмалялост, непрестанни старания, тъй като както ми споделиха още първоначално: " Добър си толкоз, колкото е добър последният ти материал. " Плюсове мога да изреждам доста! Заслужава си, когато преживяваш скъпи моменти и срещи, с които малко хора могат да се похвалят. Заслужава си, когато се сетя за срещата с папа Франциск и думите: " Винаги мъничко шумете ". Няма да не помни и Тео, който ми сподели, че " може да се оказва помощ единствено с мир ". Думи на 10-годишно дете, което следи офанзивата против Капитолия в Съединените щати. И още доста, доста диалози, срещи и хора, които се случват поради тази специалност.

- Има ли млада армия публицисти, които дават вяра за положителната публицистика отсега нататък?
- На първо място не мисля, че вярата е изгубена. Колкото до младата армия - има я! Сигурен съм. Има я и тя е друга, необременена, ексцентрична, за нея няма граници. Важно е обаче да се съблюдават стандартите и да се осъзнае, че правилата в публицистиката не са въпрос на мода. Истината е, че това е и главният урок, който всеки от нас се старае да съобщи на стажантите, които постоянно идват в малкия екран. На тях постоянно им е доста забавно по какъв начин се построява повсеместен репортаж, по какъв начин се търсят гледните точки и къде е салдото сред обективното и забавното описване на една история. Отговорът е един: спазвайте правилата и бъдете справедливи.

Често приказваме и за израстването в кариерата. За мен най-важното нещо за положителния публицист, е да мине през всички стъпала на работата. Щастлив съм, че имам тази опция и имам вяра, че няма по какъв начин да си добър водещ или продуцент, в случай че не си бил кореспондент на терен.

- Винаги, само че изключително в последно време, публицистиката е била обект на мнения от хора отвън нея - справедлива ли е, не е ли, чиста ли е, добра ли е. Трудно ли се поддържа хигиена на информацията в днешно време и по какъв начин успявате да го вършиме в NOVA?
- Винаги ще има мнения. Това е част от специалността. Преди време ни учеха, че сме си свършили добре работата, в случай че след нашия материал има недоволни хора.

Огромното тестване е " хигиената ". Залива ни голямо количество информация, която би трябвало да бъде отсята. Изпитана рецепта няма. Мое персонално предписание е в никакъв случай да не престъпвам персоналните си граници.

- Има ли метод да се оправим с подправените вести, които ни заливат и какъв е?
- ДА! Вярвам, че има! Отговорността е обща. Тя не е единствено моя, твоя или на съседа, тя е на всички. Аудиторията би трябвало да е безкомпромисна към подправените вести. Как да се противостои - с ясни позиции, мощ да отстоява журналистическия стандарт всеки ден и честност в специалността.

 Снимка: NOVA

- COVID-19 ни сложи в невъобразима преди този момент обстановка, в която медиите се оказаха в позицията на значим източник на информация. Промени ли се средата през последната година?
- Светът се промени. Драстично. Ако някой ми беше споделил, че това ще се случи, в никакъв случай, в никакъв случай нямаше да допускам. Преживяхме една година, която ни научи на доста. Осъзнахме какъв брой сме дребни, безпомощни и уязвими. Почувствахме страха. Търсихме силата.

Променихме и медиите. Станахме по-информативни, по-полезни, даващи доста повече информация. Припомнихме си, че главната роля на публицистиката е отговорността към аудиторията. Научихме се да реагираме на секундата, да променяме програмната скица, да мислим за уязвимите групи. Примерите са доста.

- Ако трябваше да си дадеш съвет на студента по публицистика в първи курс Методи Владимиров - какво би му споделил през днешния ден? Как се кове положителният публицист?
- Журналистиката не се кове... тя се живее. Не се чуди - това е ТВОЯТА специалност!

Интервю на Гергана Костова

е конкурс за значимите тематики, които вълнуват обществото и създателите, които не престават да съблюдават професионалните стандарти в бурно разрастващата се осведомителна среда.

Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и правят оценка авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен ръководител на журито), Антон Хекимян (Директор " Новини, настоящи излъчвания и спорт ", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и публицист, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио " София ", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание " Мениджър " ), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните публицисти в България), Евгени Димитров (Основател на организация " Булфото " ), Илияна Захариева (Директор " Корпоративни връзки ", А1).

Генерални сътрудници на състезанието са A1 и Dundee Precious Metals.

се организира с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти.

Медийни сътрудници на състезанието са Българска национална телевизия, БНР, bTV Media Group, NOVA, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " Булфото ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР