Четвърти предизборен дебат на кандидат-депутатите от “БСП за България с

...
Четвърти предизборен дебат на кандидат-депутатите от “БСП за България с
Коментари Харесай

„БСП за България“: Връзката висше образование – пазар на труда трябва да бъде още по-силна

Четвърти избирателен спор на кандидат-депутатите от “БСП за България ” с младежи от Великотърновска област

Образованието е огледало на страната. Около тази теза се сплотиха участниците в четвъртия избирателен спор, който кандидат-депутатите от “БСП за България ” проведоха с младежи от Великотърновска област.

Общ взор върху обстановката във висшето обучение в страната показа проф. Антоанета Анчева, която е на 7-о място в листата на левицата. Тя е професор по Изкуствознание и изобразително изкуство. Председател на Общото заседание на Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. Преподава и в Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници.

“За 20 години броят на висшите учебни заведения в България се удвои, появиха се 20 нови. Получи се следният парадокс: 2 пъти по-малко на брой кандидат-студенти и 2 пъти повече места. Битката за студенти докара до откриване на съвременни специалности без нужната база и преподавателски състав на равнище. И това нямаше по какъв начин да не се срине качеството на образованието в България ”, сподели проф. Анчева.

„ Няма по какъв начин да имаме качествено обучение, в случай че всеки знае, че влезе ли в просветителна институция – ще приключи “, добави Десислава Симеонова, която е с преференция 114 в листата. Тя е на 28 години. Учител в Американския лицей „ Аркус “ във Велико Търново. Автор на учебник по география. Докторант и хоноруван учител в катедра „ География “ на Великотърновския университет.   

“Докога таксите за висше обучение ще са толкоз високи и непостижими за всеки, който желае да учи? ”, беше въпросът на една от младите участнички в полемиката. Николета е на 21 година, учи логика на психиката задочно и работи, с цел да заплаща сама семестриалната такса, наема и всички други свои разноски.

“Такава ви е специалноста, отговори ѝ Десислава Симеонова: „ Има и специалности с държавна поръчка, които са с минимална такса. Има и предпочитани специалности, за които таксата се покрива от страната. Това е едно от нещата, които през годините бяха изменени към положително. В момента се финансират от страната тези специалности, за които има или се чака да има скоро дефицит на фрагменти. Връзката висше обучение – пазар на труда би трябвало да бъде още по-силна ”.

Водачът на листата Явор Божанков напомни, че последното постоянно държавно управление и ръководеното от Българска социалистическа партия Министерство на стопанската система направиха съществени крачки в тази посока. Фирмите заявяваха в Министерството на стопанската система и промишлеността от какви фрагменти имат потребност. Заедно с Министерството на образованието те бяха заложени в университетите като държавна поръчка, която се финансира от страната, и студентите не заплащат такси. Но те имат ангажимент да работят избран период в България.

“Образованието би трябвало да се обвърже с стопанската система и да се възнамерява дълготрайно. Така от една страна ще осигурим фрагменти, а от друга ще задържим децата в България ”, съобщи при визитата си във Велико Търново водачът на Българска социалистическа партия и някогашен стопански министър Корнелия Нинова.

В отговор на въпроса за студентските такси София Вергилова-Георгиева, втора в листата на “БСП за България ”, посочи, че “част от платформата на Българска социалистическа партия е и понижаване на лихвите по студентските заеми. Както и още нещо доста значимо – нулев налог за труд на младежите до 26-годишна възраст. Две ограничения за облекчение на младежите, които работят и учат едновеременно ”. София Вергилова-Георгиева е на 33 години. Доктор по стопанска система. Завършила е “Международни стопански връзки ” и “Вътрешен одит ” в СА „ Д. А. Ценов “. Живее в Свищов със брачна половинка си и двете им деца. Член е на националния съвет на Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия. Заместник-председател на Общинския съвет в Свищов.

Проф. Анчева очерта още един проблем: “През 2010 година висшите учебни заведения получиха опция сами да създават свои доценти, професори и доктори. Това също докара до нарояване и до намаляване на качеството на тези хабилитирани сформира. Ликвидирана беше и сполучливата процедура за образоване на бъдещите публики. Държавата абдикира и имаше умишлено неглижиране на проблемите, свързани с изкуството и културата. Ние продължаваме да сътворяваме качествени фрагменти, само че какво се случва с тях откакто завършат? Нямат поле за реализация. А основаването му е държавен въпрос. Имаме чудесни експерти по изобретателни промишлености, само че нямаме финансов запас и базата те да се реализират ”, сподели тя.

“Търново има щастието и шанса да бъде академични град. В целия свят исторически е потвърдено, че просперират градовете, които имат университети. За страдание градът ни не употребява задоволително този капацитет, който университетът има и предлага ”, безапелационна е проф. Антоанета Анчева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР