Четвърти опит да осигурят работа на български адвокатски кантори с

...
Четвърти опит да осигурят работа на български адвокатски кантори с
Коментари Харесай

Асен Василев иска кабинетът да наруши два закона и да рискува 1 млрд. евро на данъкоплатците

Четвърти опит да обезпечат работа на български адвокатски адвокатски фирми с риск България да загуби каузи за 1.01 милиарда евро в интернационалните арбитражни каузи подхващат министърът на финансите Асен Василев и на правораздаването Надежда Йорданова. 

Схемата е елементарна. Закрива се Дирекция „ Съдебна отбрана “ в министерство на финансите, която провежда държавното посланичество по търговски и инвеститорски каузи против България в интернационалните арбитражни съдилища (най-често в САЩ). Това става в миг, който против страната ни се водят два процеса на стойност 1.01 милиарда евро. Едно от делата – за 153 млн. евро този месец навлиза в заключителната си част, която изисква най-хубава централизация и съответна стиковка сред държавна администрация и юристи. Въпреки това, и макар, че си отива, кабинетът бърза в последните си дни да разбърка системата и заплашва делото със загуба.

Защо се случва 

Официалният претекст на държавното управление е, че по този начин извършва съдружното съглашение. Съдебното посланичество на България по всички видове каузи ще се събере на едно място, както и, че ще се понижат няколко щатни бройки в дъжавната администрация. Реалният претекст обаче е прикрит. 

В момента, с цел да си подсигурява максимален късмет за триумф Дирекция „ Съдебна отбрана “ наема две елитни адвокатски компании да ни съставляват в процесите. Те не са подбрани инцидентно. Имат дял от 81% и 72% победи по отношение на всички каузи, които водят. Получават седемцифрени възнаграждения, само че възнагражденията им са едноцифрен % по отношение на сумите, за които водят борби от името на България. И до момента нямат нито една загуба.

Възлагането на посланичество ще се трансферира като отговорност на министерство на правораздаването, което регистрира над 700 изгубени каузи в Европейския съд по правата на индивида. Администрирането на правосъдните борби и изборът на представител, ще падне върху хора, които нямат опит с търговски инвесиционни разногласия, а в това, за което имат опит, загубата е всекидневие и никому не прави усещане. 

Според министерство на правораздаването обаче хонорарите въпреки всичко са прекомерно огромен разход и ще опита да го понижи. Планът е елитните американски адвокатски фирми да се заменят с български, които са покрай властта. Аргументът ще е, че взимат доста по-ниски възнаграждения. Стратегията също ще се промени от това да отхвърляме претенциите и да печелим борбите в отбрана, към сключване на съглашения с ищците. Така всяка страна може да твърди, че е победител, родните адвокатски фирми ще се хвалят, че нямат загуба, министерство на правораздаването ще се хвали, че има и незагубени каузи. Реално спестеното от адвокатски възнаграждения, ще се заплати в пъти повече за извънсъдебно споразумяване на разногласията, а няколко локални адвокатски фирми, които нямат нужния интернационален опит, ще се си го припишат без да са водили действителни борби. 

Неизгодно и нелегално

Промяната, както се приготвя обаче е противозаконна. Формално Дирекция „ Съдебна отбрана “ се закрива, поради основаването на нов Институт за стратегически разбори и прогнози. Той би трябвало да проучва обществените политики, да прави оценка тяхната полза, да ги класира, когато става дума за разноски и да показва най-полезните за страната. Институтът ще е нещо като закритата през 2010 година Агенция за стопански разбори и прогнози. Съкращаването на някои звена, измежду които и Дирекция „ Съдебна отбрана “ би трябвало да прелее щатни бройки за самия институт, а всичко ще се случи с смяна в устройствените правилници на министерство на финансите и на правораздаването.

Предлагат се и промени и в Гражданския процесуален кодекс, които да регламентират прехвърлянето на преимущества от финансовото към правосъдното минисерство. Освен източниците на „ Гласове “, точно мненията, по отношение на подготвяните промени, демонстрират ползите на адвокатски лобита към посланичество в интернационалните арбитражи, откакто за тях почне да дава отговор правосъдното министерство. 

Според източници на „ Гласове “, постановлението за изменение на устройствените правилници във финансовото и правосъдното министерства ще се прегледа още на утрешното съвещание на държавното управление. Това е в нарушаване на най-малко два закона. Първо, не е изминал наложителният едномесечен период на публично разискване (според Закона за нормативните актове) и второ, с окончателното гласоподаване на бюджетната актуализация, всички партии с изключение на Политическа партия гласоподаваха на това държавно управление да се забранят промени в устройствените правилници на министерства. 

Самият план за изменение на Граждански процесуален кодекс влиза за разискване в правната комисия на Народното събрание също на следващия ден без отчет за мненията по него.

Вратичка да се оправдае нарушаването на Закона за нормативните актове е допускането такива въпреки всичко да се оферират, в случай че са стояли за разискване най-малко 14 дни и едномесечният период да се редуцира заради изключителни условия. В случая, единственото изключително събитие е, че държавното управление си отива и желае да обслужи партиите зад себе с като за последно. 

Личен претекст да се освободи от Дирекция „ Съдебна отбрана “ има финансовият минитър Асен Василев. Както преди 12 години Симеон Дянков не харесваше, че Агенцията за стопански разбори и прогнози изобличава самодейностите му като безумни и я закри, през днешния ден Асен Василев се нервира, че дирекцията демонстрира правната неплатежоспособност на едни от най-важните му решения. Закриването й в действителност води до хрехвърляне на половината чиновници в министерство на правораздаването, а другата половина остават в министертво на финансите, само че в друга дирекция Закрива се само броя за началник на дирекцията, което си е следващото жертване на експертността пред политическите съображения и преданост. 

В последваща публикация очаквайте и останалите делби сред " Продължаваме Промяната " и " Демократична България ", направени по правилото „ като за последно “. 

Анализ на Стефан Антонов за 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР