Четвърта година се справяме без държавно финансиране, разкри Мартин МилановЗа

...
Четвърта година се справяме без държавно финансиране, разкри Мартин МилановЗа
Коментари Харесай

Шефът на федерацията: Не можем да създадем хокеист като Георгиев

Четвърта година се оправяме без държавно финансиране, разкри Мартин Миланов

За български хокей се написа рядко. Само в изключителни случаи. Последната ни горделивост е Александър Георгиев, който единствено е роден у нас, само че по тази причина пък с дребни крачки и сухи мрежи прави име в НХЛ с екипа на Ню Йорк Рейнджърс. За него, за родната реалност и за опцията да се печели от хокей на лед у нас ни споделя шефът на родната федерация Мартин Миланов.
Роден е на 10 юни 1978 година в София. Той е наследник на именитите спортисти от близкото минало Георги Миланов, дълготраен вратар и треньор на националния тим по хокей на лед и Антоанета Златарева, републиканска и балканска шампионка по ски. Внук е на Борис Златарев, разгласен за треньор на века от българската ски федерация и ски клуб Славия. Женен е за някогашната съветска фигуристка Оксана Потдикова, с която имат две деца.

2018 година
Беше добра година. Успяхме да се закрепим финансово, да си изиграем всички шампионати и да си сложим нови цели. Трудно е, само че се оправяме. През март и април ще приемем две международни шампионати в Зимния замък. За юноши до 18 година и за мъже. Най-трудната част е организацията. Трябва да имаш съидейници, без хора не става.

БЮДЖЕТ
Нямаме бюджет от спортното министерство. Преди дни се разбра, че няма и да имаме за 2019 година Но това не ни плаши, в противен случай. Стимулира ни да работим повече. Разчитаме доста и на интернационалната федерация, която индиректно ни оказва помощ, гласувайки ни доверие с семейства на огромни конгреси.
Четвърта година сме без бюджет. А сме имали по 200-250 000 лева, който още веднъж, в случай че ни се възвърне на половина даже, ще създадем чудеса.
За страдание с годините, като си натрупал неприятен имидж, с помощта на едни или други хора, в този момент е малко мъчно. Имахме финансови обвързване от близо 200 000 лева, които съумях да върна и да тръгнем напред.

ДИВИЗИЯ 3
Там си ни е мястото. Дълги години бяхме във „ Втора Б “, само че бяхме там с помощта на натурализирани съветски хокеисти, които ни помагаха. Били сме преди години втори-трети, само че също и предпоследни. За да има триумф даден спорт, би трябвало да има повсеместност. Това е нашата политика.

ДЕЦА
Над 2000 деца упражняват хокей у нас. А имаме две пързалки и половина. Две са в София и до неотдавна имаше във Варна. Има епизодични включвания с мобилни пързалки, само че те са направени напълно да печелят пари, а не за спорт. Реално спортът се развива в Зимния замък и на пързалка Славия, откъдето идват и всички национални състезатели. И от Варна има няколко момчета. Но школата там завърши, неизвестно за какво. Ще се опитаме да им помогнем.
Държавата ни оказва помощ целево с часове лед в Зимния замък за подготовката на представителните гарнитури.

Дело за оперативно наблюдение КИХОТ
За мен хокеят е магия. Който се е докоснал до него, няма по какъв начин да се откаже. Не върви да подведем хората, които са ни дали своят вот доверие. Борим се. Имам мощен екип към мен, който също е на донкихотовския принцип. Няма кой знае какво заплащане, само че всеки работи и се получават нещата. Имаме доста детски тимове - 10 до 10-годишни, 8 до 12 година, 7 до 14 година, 6 до 16 година, 3 до 18 година Децата ще пораснат и ще имаме още повече мъжки тимове. Бюджетът не те прави мощен спорт. Помага, само че в случай че нямаш положителни треньори и клубове, които да работят и да образоват вярно, колкото и пари да имаш, отново няма да се получи.

ТРЕНЬОР ОТ КАНАДА
Първото нещо е да тръгнем по лагери. Трябва да се тренира целогодишно. Децата от националните гарнитури имат потребност да усещат поддръжка, да знаят, че страната мисли и се грижи за тях. Да мислят като национални състезатели. Имаме огромен проблем и с треньорите. Те са едни и същи. Сами се образоват. Повечето са приключили НСА „ Васил Левски “, били са състезатели. Разчита се на това, на каквото са ги научили тях. Но спортът е динамичен, всичко се трансформира доста бързо - тактики, схеми.
Ако имаме бюджет, бихме желали да назначим треньор чужденец - канадец, руснак, чех, експерт от хокейна страна. Да образова нашите треньори и деца, да създадем школа към федерацията.

Народоосвободителна въстаническа армия ПЪРЗАЛКА
Опитвам се да оказвам помощ на клубовете, да сътворяваме нови, само че като няма къде да упражняват, няма по какъв начин да стане. И двете пързалки в столицата са запълнени до краен лимит. Има даже битка сред фигурното пързаляне и хокея по какъв начин да се сместят в Зимния замък. Имаме потребност от още една пързалка. Ледените спортове те вършат борбен, само че и лекуват. Най-вече респираторни проблеми. Тук към този момент го има и обществения миг.

ИДОЛИ
Разбира се, че даваме Александър Георгиев и Георги Искренов за образец на нашите гении. Но казусът е, че ние не можем да възпитаме такива спортисти, каквито са техните идоли. Каквото е било, е било. След Димитър Бербатов е завършило всичко. Няма по какъв начин системата, която работи в спорта да възпита такива спортисти. И ние почваме да се радваме на такива, които имат единствено допир с България. Макар и най-малък. Малко като македонците ставаме - всеки, който има и малко нещо общо с България, е наш човек. Познавам чудесно фамилиите на Георгиев и Искренов. С Георги Георгиев, бащата на Александър, постоянно си приказваме по телефона. Хората са доста скромни, благи, спокойни. Но те нямат общо с България. Александър единствено е роден тук, целият му живот е в Москва. Ние няма по какъв начин да възпитаме подобен вратар или хокеист. Няма конкуренция. Моят наследник също е вратар. На 11 години е и живее в Москва при баба си и родственици на жена ми. Става дума за друга планета. Живее в конкуренция, пази режим, съблюдава диета, тренира от заран до вечер всеки ден. Там има построена система, която издига гениите до едно равнище.
Гибона е роден в Швейцария, живял е цялостен живот в Щатите. Той пък е ученик на американската школа.
Искаме да създадем по този начин, че и тук децата да стигнат до такова равнище.

СЛЕД 10 ГОДИНИ
Трудно се отхвърлям, само че съм и реалист. Хокеят на лед не може да се развие, както ни се желае на нас, в случай че няма бази. В продължение на години би трябвало да се работи съществено с деца, най-малко по 8 месеца в годината. След това да покажеш магията на зимните спортове в Пловдив, в Бургас или някъде другаде. Но не пързалката да наподобява на мол, да няма търговски площи, да е лесна за прехрана. И като се създадат няколко такива пързалки нещата ще тръгнат и хокеят ще скочи високо. Нашите деца са надарени. Известни сме с физика и неустрашимост. В Това сме положителни. Но кметовете би трябвало да се убедят, че построяването на една пързалка, а за какво не и да бъде сглобяема, ще е стопански преференциално. Пързалка Славия се устоя единствено от активността си, от това, че там учим децата на спорт. От това нещо може да се печели повече, в сравнение с от коледни базари. Самата федерация рано или късно ще забогатее. Няма план, който да не сме спечелили. Федерацията би трябвало да действа като частна компания, която е способна да печели пари. Това е единственият късмет.


Иска тим единствено от българи

Миланов смята за несъстоятелни подигравките по отношение на противниците, с които играят националите. „ Чувал съм не един и два майтапа, че играем с Мексико, бие ни едни кой си... Но с цел да започнеш да печелиш, първо би трябвало да се научиш да губиш. Майтапите за тези страни не са състоятелни, тъй като Мексико е голяма страна с доста запас. Подобни образци са Хонконг, Таджикистан и редица други, до които изобщо не може да се доближим. Хората стартират да влагат, сторят пързалки и след няколко години имат резултати. Имах предложение от остарели играчи - чехи и руснаци, да им извадим български паспорти и да играят за България, само че аз им отхвърлих. Искам да леда да са наши момчета, българи. Независимо в коя дивизия сме, да е артикул на това, което вършим ние тук. В по-горната играе да вземем за пример Израел, само че там всички са руснаци и канадци. В Грузия - единствено руснаци, Узбекистан - същата работа. При нас са Турция и Люксембург. В южната ни съседка има 25 пързалки, които работят целогодишно “, изяснява Миланов.
НАДЯ ЕМИЛОВА, " Меридиан Мач "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР