Четвърт от интернет-потребителите по света живеят в страни с много

...
Коментари Харесай

25% от уеб-потребителите разчитат на уязвима инфраструктура


Четвърт от интернет-потребителите по света живеят в страни с доста уязвима уеб-инфраструктура (снимка: CC0 Public Domain)

Според огромно изследване, извършено от компютърни откриватели, една четвърт от потребителите на интернет по света живеят в страни, които са по-податливи, в сравнение с се смяташе до момента, на целенасочени офанзиви против наличната интернет инфраструктура. Много от рисковите страни се намират в “глобалния юг ”, който като цяло включва районите на Латинска Америка, Азия, Африка и Океания.

Това е заключението на широкомащабно изследване, извършено от компютърни учени от Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD). Учените са изследвали 75 страни. „ Искахме да проучим топологията на интернет, с цел да открием слаби връзки, които, в случай че бъдат компрометирани, биха разкрили трафика на цяла нация “, кава Александър Гамеро-Гаридо, водещ създател на публикацията, академик от UCSD.

Структурата на интернет свързаността се разграничава фрапантно в другите елементи на света. В някои страни огромен брой интернет снабдители се конкурират да дават услуги за огромен брой консуматори. Тези мрежи са непосредствено свързани една с друга и обменят наличие – развой, наименуван пряк пиъринг. Всички снабдители могат също да се включат непосредствено в световната интернет инфраструктура.
още по темата
В други страни множеството консуматори разчитат на дребен брой снабдители за достъп до интернет и един от тях обслужва голямо болшинство от потребителите. Тези снабдители разчитат на стеснен брой оператори на директни самостоятелни системи, с цел да получат достъп до световния интернет и трафик от други страни.

Изследователите са открили, че постоянно тези снабдители на директни самостоятелни системи са държавна благосъстоятелност. Това прави страните с сходен тип интернет инфраструктура изключително уязвими за офанзиви, тъй като всичко, което е належащо, е да се осакатят дребен брой директни самостоятелни системи.

В най-лошия случай е допустимо една директна самостоятелна система да обслужва безусловно всички консуматори. Такъв, съгласно учените, е казусът в Куба и Сиера Леоне.

Проблемът акцентира смисъла на държавното контролиране, когато става въпрос за броя на интернет доставчиците и директните самостоятелни системи, налични в дадена страна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР